Primer sjögren sendromu, ankilozon spondilit ve ankilozan spondilitle birlikte sjögren sendromu tanılı hastalarda IL 23 reseptör gen polimorfizminin karşılaştırılması
Comparison of IL 23 receptor gene polymorphisms in patients with primary sjögren syndrome, ankylosing spondylitis, and ankylosing spondylitis with sjogren's syndrome
  1. Tez No: 378021
  2. Yazar: ŞAHİN TEMEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÇOBANKARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, Sjögren sendromu, IL-23R gen polimorfizmi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Ankilozan spondilitte (AS) IL-23R gen polimorfizm sıklığı daha önceden çalışılmıştır. SS ve SS olan AS'li hastalarda IL-23R gen polimorfizmi daha önceden çalışılmamıştır. Bu çalışmada her üç hastalık grubunda IL-23 reseptör gen polimorfizmi araştırılmıştır. Bu çalışmaya 124 AS, 55 SS, 12 AS ile SS birlikteliği olan hasta ve 96 sağlıklı gönüllü alındı. AS hasta grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre rs10889677 gen mutant genotip sıklığında artış, rs11209032 gen mutant genotip sıklığında azalma saptandı. Sjögren sendromlu hasta grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre rs11805303 gen wild genotip, rs2201841 gen wild genotip sıklığında artış, rs11209032 gen heterozigot genotip ve rs10489629 gen mutant genotip sıklığında azalma saptandı. AS ve SS birlikteliği olan hasta grubunda rs11209032 gen wild genotip sıklığında kontrol grubuna göre belirgin artış saptandı. AS ve SS hasta grupları karşılaştırıldığında ise AS hasta grubunda rs11805303 gen mutant genotip, rs10489629 gen mutant genotip sıklığında artış, SS grubunda ise rs10889677 gen heterozigot genotip, rs2201841 gen wild genotip, rs11209032 gen mutant genotip sıklığında artış saptandı. AS ve SS birlikteliği olan hasta grubunda ise AS hasta grubuna göre rs11209032 gen wild genotip sıklığında artış saptandı. AS ve SS birlikteliği olan hasta grubunda rs11805303 gen mutant genotip, rs11209032 gen wild genotip, rs10489629 gen mutant genotip sıklığı SS hasta grubuna göre artmış saptandı. Literatürle benzer şekilde AS hasta grubunda rs10889677 gen mutant genotip sıklığında artış, rs11209032 gen mutant genotip sıklığında azalma saptadık. Bu rs10889677 gen mutant genotipin AS'ye yatkınlık, rs11209032 gen mutant genotipin ise AS'den koruyucu olduğu şeklinde yorumlanabilir. Literatürde SS hasta grubunda IL-23R gen polimorfizminin değerlendirildiği tek çalışma vardır ve herhangi bir ilişki saptanmamıştır. Biz SS'li hasta grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre rs11805303 gen wild genotip, rs2201841 gen wild genotip sıklığında artış, rs11209032 gen heterozigot genotip ve rs10489629 gen mutant genotip sıklığında azalma saptadık. Bizim sonuçlarımıza göre rs11805303 ve rs2201841 gen wild genotip SS'ye yatkınlık sağlarken, rs11209032 gen heterozigot genotip ve rs10489629 gen mutant genotip SS'dan koruyucu gen olarak saptandı. AS ve SS için koruyucu gen olarak değerlendirilen rs11209032 gen mutant ve heterozigot genotip sıklığının tek başına AS tanısı olan hasta grubuna göre AS ile SS birlikteliğinin olduğu hasta grubunda azaldığı, wild genotip sıklığının arttığı görüldü. Bu sonuç rs11209032 gen wild genotipinin AS hastalarında SS gelişimi ile ilişkili olabileceği şeklinde yorumlanabilir. Genotip dağılımı ve genetik çeşitlilik etnik gruplar arası farklılık göstermektedir. Konunun net aydınlatılabilmesi için geniş hasta popülasyonlu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
There are many studies about the association between A.S. and IL-23 receptor gene polymorphism. It is known that the frequency of SS increase in AS patients. There is not any study that evaluates the association between patients that have both AS and SS and IL-23R gene polymorphism. 124 AS, 55 SS, 12 both AS and SS and 96 healthy controls recruited for this study. IL-23 gene, rs11805303, rs10889677, rs1004819, rs2201841, rs11209032, rs7530511, rs11209026, rs10489629, rs7517847 variants were studied by PCR-RFLP method. rs10889677 gene mutant genotype frequency was statistically higher and rs11209032 gene mutant genotype frequency was statistically less in A.S.