Ardgermeli dengeli konsol köprüler için doğal frekans formülü geliştirilmesi
Natural frequency formula for post tensioned balanced cantilever bridges
  1. Tez No: 378319
  2. Yazar: SONER SÜMERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEMDAR BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ardgermeli Dengeli Konsol Köprüler, Operasyonel Modal Analiz, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Çevresel Titreşim Yöntemi, Doğal Frekans, Post Tensioned Balanced Cantilever Bridges, Operational Modal Analysis, Finite Elements Method, Ambient Vibration Tests, Natural Frequency
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmada, Ardgermeli Dengeli Konsol Köprüler için çevresel titreşim verileri ve Sonlu Elemanlar Yöntemi analizlerine dayalı doğal frekans formülü geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Dengeli Konsol Yöntemi ile yapılan beş adet köprü üzerinde deneysel ve analitik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalarda Operasyonel Modal Analiz Yöntemi, analitik çalışmalarda Sonlu Elemanlar Yöntemi kullanılmıştır. Tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm' de konu ile ilgili daha önce yapılmış çalışmalardan, tezin amacı ve içeriğinden, dengeli konsol köprülerin inşaat aşamalarından ve Operasyonel Modal Analiz Yönteminden bahsedilmiştir. İkinci Bölüm' de seçilen köprüler tanıtılmış ve geometrik özellikleri detaylı olarak verilmiştir. Köprüler üzerinde yapılan çevresel titreşim testleri sonucunda köprülerin dinamik karakteristikleri deneysel olarak elde edilmiştir. Daha sonra köprüler Sonlu Elemanlar Yöntemi ile modellenerek analitik dinamik karakteristikleri hesaplanmıştır. Deneysel ve analitik çalışmalar sonucunda köprülerin frekanslarını en çok etkileyen parametrelerin köprü yüksekliği ve uzunluğu olduğu belirlenmiştir. Bu parametrelerin köprü dinamik davranışına etkisi birçok köprü modeli üzerinde analiz edilerek, dengeli konsol köprüler için enine ve düşey hareketlere ait doğal frekans formülleri önerilmiştir. Üçüncü Bölüm' de deneysel ve analitik analizler sonucu elde edilen sonuçlar ve öneriler sunulmuştur. Son bölüm' de bu çalışmada kullanılan kaynaklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, developing a natural frequency formula for Post Tensioned Balanced Cantilever Bridges by using Ambient Vibration Tests and Finite Element Analyses results is intended. For this purpose, experimental and analytical studies are performed on five bridges which were constructed by Balanced Cantilever method. Operational Modal Analysis and Finite Element Methods are used in the experimental and analytical studies, respectively. This thesis consists of four chapters. The first chapter includes the previous studies on this subject, aim and content of thesis, construction stages of the balanced cantilever bridges and information about Operational Modal Analysis Method. In the second chapter,selected bridges are introduced briefly with their geometrical properties. Experimental dynamic characteristics of the bridges are determined by performing Ambient Vibration Tests. The analytical dynamic characteristics of bridges are obtained by the Finite Element Method. As a result of experimental and analytical studies, the most important parameters affecting the natural frequency of the bridges are determined as height and length of the bridge. The effects of these parameters to the dynamical response of the bridges are investigated on various bridge models, and a formula for natural frequency of post tensioned balanced cantilever bridges is suggested. In the third chapter, results and suggestions are presented. The last chapter consists of the references used in this study.