A study on optimum layout of drainage gallery for concrete dams
Beton baraj drenaj galerilerinin en uygun yerleşimi üzerine birçalışma
  1. Tez No: 512441
  2. Yazar: TAMEEM DAGHESTANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. MELİH YANMAZ, YRD. DOÇ. DR. MELİH ÇALAMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Drenaj galerisi, alttan kaldırma basıncı, Ağırlık Barajı, CADAM, SEEP/W, Drainage gallery, Uplift pressure, Gravity Dam, CADAM, SEEP/W
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Barajlar fazla miktarda su hacimlerinin depolanmasını sağlayan büyük yapılar olup, yıkılmaları afetlere yol açabilir. Bu nedenle barajların yeterli emniyet seviyesinde tutulması ve bunun takip edilmesi çok önemlidir. Bir ağırlık barajının dengesi kendi öz ağırlığınca sağlanır. Baraj altında oluşan alttan kaldırma basınçları barajın etkili ağırlığını azaltmakta ve dolayısıyla emniyetini düşürmektedir. Bu nedenle alttan kaldırma basıncı etkisinin azaltılması baraj emniyetinin artmasında çok önemlidir. Bu çalışmada, drenaj galerisinin pozisyonu ile kullanılan drenlerin çap ve aralığının en uygun drenaj galerisi yerleşimine etkileri çeşitli yükler altında model bir barajda ve bir uygulama örneğinde araştırılmıştır. Sonuçlar etkili bir drenaj galerisiyle alttan kaldırma basınçlarının drenaj sistemi olmayan bir baraja nazaran %60 azaltma sağlanabildiğini göstermiştir. Dreanj galerisi büyük çaplı drenler için memba yüzüne yakın yerleştirilmeli veya dren aralıkları azaltılmalıdır. Galerinin yatay düzlemdeki en uygun konumu memba yüzünden taban genişliğinin %10 mesafesidir. Düşey düzlemdeki en uygun konum ise galerinin mansap su seviyesinde veya daha aşağıda tutulmasıdır. Bu pozisyonla birlikte mansap yüzünden uygulanan ard-germeli kablolarla alttan kaldırma basınçlarının mansapta ufak çatlamalar olmasına karşın en aza indiği durumdur.
Özet (Çeviri)
Dams are generally massive structures retaining a large amount of water. Any failure could lead to a disaster. Therefore, keeping the dam within the required safety margins and maintaining those conditions is of the utmost importance. A gravity dam is held in place by its own weight. Uplift pressure reduces the effective weight of the dam, thus reducing its safety. Hence reducing the effect of uplift could have significant results in increasing the safety of the dam. In this study, the optimum location of the drainage gallery was studied by considering the impact of different locations of the gallery, the size and spacing of the drains for various loading conditions on multiple hypothetical cases and a case study. Results show that the presence of a drainage gallery can reduce uplift by over 60% compared to a non-drained case. As the drain diameter increases and/or the spacing betw downstream water level. This location combined with the placement of posttensioning cables on the downstream side, results in the lowest uplift pressure and small cracking on the downstream side.