Süneklik düzeyi yüksek alçak ve orta katlı betonarme çerçevelerde tasarım depremi altında eşit yer değiştirme kuralının incelenmesi
Evaluation of deflection amplification factor in reinforced concrete moment resisting frames
- Tez No: 378341
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem Yönetmelikleri (DY), Yapısal Deprem Mühendisliği (YDM), Taşıyıc ı Sistem Davranış Katsayısı (TSDK ), Deplasman Arttırma Katsayısı ( DAK), Eşit Yerdeğiştirme Kuralı (EYK), Seismic Design Codes (SDC), Structural Earthquake Engineering (SEE), Response Modification Factor (R MF ), Deflection Amplification Factor (DAF)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Bölümü
- Bilim Dalı: Deprem ve Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Süneklik Düzeyi Yüksek Betonarme Çerçeveler, betonarme yapılarda en sık kullanılan taşıyıcı sistemlerden biridir. Bu çerçeveler oldukça sünek davranış gösterebilmektedir. Genel olarak bir yapıda dayanıma göre tasarım yapılarak eleman boyutlandırılır, göreli kat ötelemesi şartlarına göre kat yerdeğiştirmeleri kontrol edilir ve düğüm noktalarında güçlü kolon-zayıf kiriş ilkesi kontrol edilir. Türk Deprem Yönetmeliği'nde ve ASCE'de göreli kat ötelemelerinin 0.02x (kat yüksekliği) şartını sağlamaları istenmektedir. Etkin göreli kat ötelemelerinin hesabında Türk Deprem Yönetmeliği 8x(azaltılmış göreli kat ötelemesi) yaklaşık bağlantısını (eşit yerdeğiştirme kuralı), ASCE ise 5.5x(azaltılmış göreli kat ötelemesi) bağıntısını önermektedir. Süneklik düzeyi yüksek betonarme çerçeveler için Cd ve R sayıları ASCE'de ve DBYBHY'de sırasıyla 5.5 ve 8 olarak belirlenmiştir. Bu çalışma, alçak ve orta katlı süneklik düzeyi yüksek betonarme çerçeveler üzerinde yapılacak statik itme ve doğrusal olmayan dinamik zaman geçmişi analizleriyle her iki yönetmelikteki etkin göreli kat ötelemesi şartlarının incelenmesini içermektedir. Bu amaçla, 3 ve 6 katlı süneklik düzeyi yüksek betonarme çerçeveler, doğrusal elastik olmayan dinamik ve statik itme analizlerine tabi tutularak, çerçevelerin eşit yerdeğiştirme ilkesine göre dayanım ve göreli kat ötelemeleri değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The design of a structural system has a three-step procedure which are strength design, drift design and strong column-weak beam design. Turkish Earthquake Code requires that story displacements (inelastic displacements) be calculated by multiplying the response modification factor (R) with the deflection determined by elastic analysis under earthquake forces. However, ASCE allows determining the story displacements (inelastic displacements) by multiplying the deflections determined by elastic analysis under earthquake forces with a deflection amplification factor (Cd). For special moment resisting frames, Cd is given as 5.5 in ASCE and R is given as 8 in TEC. This study aims at investigating the seismic displacements that low and medium Reinforced Concrete Special Moment Resisting Frames can experience under severe earthquake ground motions and evaluating the inelastic displacement of Special Moment Resisting Frames in a rational way. For this purpose, nonlinear dynamic time history and pushover analyses will be carried out on RCMRF's with 3 and 6 stories. The results obtained from this study are presented in terms of strength, story drift, and plastic hinge rotations.