Poincaré grup ve cebirleri
Poincare groups and algebras
  1. Tez No: 378420
  2. Yazar: ÖZGE HIDIRLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMEN UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Fractional, supersymmetric, Lie algebra
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışmada Poincaré grup ve cebirlerinin fizikteki önemi belirtilmiş, daha sonra sırasıyla ISO(1,1) , ISO(1,2) ve ISO(1,3) grup ve cebirleri tanıtılarak, Poincaré cebirlerinin aşikâr olmayan bir genişlemesinin elde etmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda süper ve kesirsel süpersimetrik cebir ile ilgili bilgileri özetlenip [3] makalesindeki cebirsel yaklaşım kullanılarak iso(1,1) cebirinin aşikâr olmayan bir genişlemesi n=3 N=2 için oluşturulmuş ve aynı zamanda bu cebir U_3^2 (iso(1,1)) ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we emphasized the importance of Poincaré groups and algebras in Physics, then respectively, introduce SO(1,1) , ISO(1,2) and ISO(1,3) groups and algebras and we aimed to obtain a nontrivial expansion of Poincaré algebra. In this context, we aim is to obtain super and fractional supersymmetric algebra. We created a nontrivial expantion of iso(1,1) for n=3 and N=2 by using algebratic approach in [3] and we denoted this algebra by usingU_3^2 (iso(1,1).