Sarı-yeşil renkli değerli metal alaşımlarının dizaynı ve üretimi
Design and production of yellow-green coloured precious metal alloys'
  1. Tez No: 378428
  2. Yazar: OZAN BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇİĞDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Altın, altın alaşımları, mekanik özellikler, renk, hassas döküm, sertlik, çekme testi, DTA, tane boyutu, Gold, gold alloys, mechanical properties, colour, investment casting, hardness, tensile test, DTA, grain size
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Değerli metaller geçmişten günümüze dek insanoğlu için önemli bir yere sahip olmuşlardır. Özellikle altın, sahip olduğu parlak renk ve yüksek mekanik özellikleri ile her daim güç ve zenginlik sembolü olmuştur. Çağlar boyunca ziynet ve süs eşyaları olarak kullanılmış ve kuyumculuk sektörünün en önemli hammaddesi olmuştur. Kuyumculuk sektörü ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Altın bu sektörün en önemli girdilerinin başında gelmektedir. Ciddi bir üretim hacmine sahip olan kuyumculuk sektöründe döküm için oldukça fazla ithal mastır alaşım kullanılmaktadır. Sektördeki yerli mastır alaşım açığını kapatabilecek bir alternatif oluşturma amacıyla yapılan bu çalışma, referans alaşımlardan elde edilen ürünlerle karşılaştırmalar yapılarak yürütülmüştür. Altın alaşımlarının dökümünde en yaygın yöntemlerden birisi hassas döküm yöntemidir. Bu çalışmada üretim yöntemi kayıp mum tekniği olarak da bilinen bu yöntemdir. Yöntemin adımları hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Bu çalışma kapsamında altının genel özellikleri, hassas döküm yöntemi ve bu yöntem ile altın üretimi ve altın alaşımları için renk, sertlik, çekme mukavemeti, uzama miktarı, DTA ve tane boyutu incelemeleri yapılmıştır. Bu incelemeler sırasında alaşımın dizaynında çeşitli değişiklikler yapılmış ve bu değişikliklerin alaşımın özelliklerine olan etkileri incelenmiştir. Üretilen numunelere uygulanan bütün testler referans alınan ithal mastır alaşım ürünlerine de uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar bire bir karşılaştırmalar yapılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
From past to present, precious metals have an important place in mankind's life. Especially gold, with the brilliant colour and high mechanical properties, is always a symbol of power and wealth. Down the ages, gold has been used as jewelry and decorative items. Gold is the most important raw material for the jewellery. Jewellery has an important place in our country. Gold is the one of the primary inputs of this sector. Jewellery has a large production volume and a lot of import master alloys are being used for casting. The main goal of this study is to product an alternative domestic master alloy. In this study, properties of the domestic products are compared with the reference master alloy products' properties. Investment casting is one of the most popular techniques for the casting of gold alloys. This technique is also known as the lost wax casting process. In this study, lost wax casting is used for the casting process. There is lots of information for the steps of this technique. This is a research study for general properties of gold, investment casting process, gold production by this technique and colour of gold alloys, hardness and tensile tests, elongation, DTA and grain size of gold alloys. Alloy design was changed many times during this study and effects of these changes on the alloy's properties were analyzed. All the tests were performed to the both samples which are made by new designed alloy and reference alloy. The results of the tests were compared.