Değişik dokuların fiksasyonunda mikrodalganın kullanımı
The application of microwave in fixation of different tissues
  1. Tez No: 37845
  2. Yazar: ZEYNEP KAHVECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞAHİN A. SIRMALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: mikrodalga, fiksasyon, ışık mikroskobu, microwave, fixation, light microscopy
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET Isının fiksasyonu artırıcı etkisi olduğu bulunduktan sonra Çeşitli ısı kaynakları denenmiştir. Son yıllarda gelişen teknolojinin bir ürünü olan mikrodalga fırınlar da bu amaçla kullanılmaya başlanmıştır. Mikrodalga radyasyonu sadece bir ısı Çeşididir. Yaygın olarak kullanılan“radyasyon”ile kastedilen“iyonizan radyasyon”dan farklı bir radyasyon türüdür. Mikrodalga radyasyonu içine konulan parçanın ya da sıvının her yerinde istenilen ısının en kısa zamanda yaygınlaşmasını sağlar. Bir diğer özelliği ışınımının içten dışa doğru olmasıdır. Isı artışının bir sonucu olarak kimyasal reaksiyonları hızlandırır ve fiksatifin diffüzyon gücünü artırır. Böylece fiksasyonun kısa sürede tamamlanması gerçekleştirilir. Konvensiyonel fiksasyonda parçanın öncelikle dış bölümünün fiksasyonu sonucu gelişen ve fiksatifin zamanla doku içine geçmesini azaltan bir kabuk oluşumu engellenmiş olur. Bunun sonucu olarak organ parçasının içinde fiksatifin penetrasyonuna kadar geçen sürede gelişecek olan otoliz mikrodalga fırında fiksasyon tekniği ile görülmez. Yapılan çalışmalarda mutfak tipi mikrodalga fırınlar ile histoteknoloji için geliştirilen mikrodalga fırınlar arasında farklılık olmadığı bulunmuştur. Bu çalışmada sıçanlardan elde edilen farklı doku 1grupları içeren parçaların (karaciğer, dalak, böbrek, beyin, ince barsak, Çizgili kas gibi) konvensiyonel nötral formalin fiksasyonu {oda ısısında) ile mikrodalga fırında nötral forraalinde fiksasyonu karşılaştırılmıştır. Dekapite edilen Wisstar Albino türü dişi sıçanlardan elde edilen parçalar deney grubunda, mutfak tipi mikrodalga fırında nötral formalin içinde ve kontrol grubunda, oda sıcaklığında nötral formalin içinde fikse edildi. Deney grubu olarak alınan parçalar 53" C'de 1.5 dakika süre ile mikrodalga fırında fikse edildi. Kontrol grubu olarak alınan parçalar ise 18°C'de 1 saat 38 dakika süre ile fikse edildi. Her iki grupta fikse edilen dokulara rutin doku takibi işlemi uygulandı. Elde edilen kesitler Hematoksi len- Eosin ve Masson'un trikromu ile boyandı. Sonuçta fiksasyon süresinin kısaltılması yanında mikrodalga fırında fiksasyon ile konvensiyonel fiksasyona eşit kalitede ya da bazı dokularda daha iyi kalitede histolojik kesit elde edildiği görülmüştür. Bu bulgular mikrodalga tekniğinin amaca uygun ise kullanılmasını önermemize neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Application of Microwave in Fixation of E'ifferent Tissues Fixation of tissues could be hastened with increasing temperatures, has been known for a long time. At the base of this knowledge some heat sources were tried to be applied for rapid fixation. In the recent years, microwave oven, a product of the developing technology, is being used for this purpose. Microwave irradiation is a kind of heat. It is different from ionizing radiation, and is electormagnetic wave in physical means. Microwave irradiation is capable of maintaining the desired temperature at every point of the fluid or tissue in it, within a short period. Another property of microwave irradiation is to perform the warming effect from inside to outside of the specimen. As a result of increasing temperature, the chemical reactions are accelerated and diffusion rates of fixatives are increased. Thus the fixation process is performed more rapidly. In addition, the forming of overfixed tissue layer that is usually occur during conventional fixation, with the diffusion of fixative from outside to inside can be eliminated by this method. Thus autolyse of the center of tissue, which can occur by 3conventional fixation, is not seen by microwave fixation technique. According to the results of previous studies there was no significant difference between the morphological findings obtained with a cheap domestic oven and that with a specialized microwave processor. In this study, the fixation of specimens, obtained from rat including different tissue types (liver, spleen, brain, small intestine, striated muscle, lung, heart, kidney, etc.) in neutral formalin by conventional (at room temperature) and microwave technique are compared. Tissue samples that had gotten from Wisstar Albino female rats after decapitation, were fixed in neutral formalin in domestic microwave oven for the experiment group and in neutral formalin at the room temperature for the control group. The tissue samples of experiment group were fixed in the microwave oven at 55? C for 1.5 minute. The other group were fixed at 18*0 for 1 hour 38 minute. All the fixed materials were exposed to routine tissue processing for light microscopy. Haematoxylin-Eosin and Masson's trichrome methods were used for staining the section. Our results showed that, by microwave technique not only the fixation time is reduced but also the quality of sections is improved or at least is equal. According to these findings we can advise this technique for rapid fixation of tissues if it is suitable for the aim of the study.