Obez kadınlarda metabolik sendrom prevalansı
The evaluation of the prevalance of metabolic syndrome according to body mass index in obese women
- Tez No: 378512
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YÖNTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Lipid Profile, Metabolic Syndrome, Obesity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çalışmamızda obez kadınlarda Metabolik Sendrom (MS) değerlendirilmesi amaçlandı. Aralık 2013-Ocak 2014 tarihleri arasında D.P.Ü Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği ve İç Hastalıkları polikliniklerine kilo verememe nedeniyle başvuran 102 hastada, MS ve kan parametreleri değerlendirildi. VKİ; 30,0-34,9 kg/m2 ise 1. Derece obez, 35,0-39,9 kg/m2 ise 2. Derece obez, ≥ 40,0kg/m2 ise 3. Derece (morbid) obez olarak sınıflandırıldı. Hastaların yaş ortalaması; 45,01 ± 11,0 idi. Kadınların %34,3'ü 1. derece, %30,4'ü 2. derece, %35,3'ü 3. derece obez idi. MS prevalansı %56,9 olarak bulundu. Obezite derecelerine göre MS sıklığı artarken, yaş arttıkça MS'nin arttığı saptandı (p < 0,05). Hastaların, obezite derecelerine göre bazı kan parametreleri değerlendirildiğinde; obezite derecesi arttıkça kan glukoz düzeyi ortalamalarının (p = 0,048), HOMA-IR (p = 0,009) ve insülin düzeyinin (p = 0,031) anlamlı bir şekilde yükseldiği bulunmuş olmasına karşın; obezite derecesi arttıkça TG, Total kolesterol, LDL-kolesterol ve HbA1c düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı olmasa da artış olduğu gösterildi (p < 0,05). Çalışmamızda, VKİ artışı ile MS'un arttığı ve lipid profilindeki bozulma ile VKİ arasında anlamlı bir ilişki bulunmasa da, doğru orantının olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra VKİ artışı ile orantılı olarak kan glukozu, HOMA-IR, insülin düzeylerinde anlamlı bir artış tespit edilmiş olup beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile sadece kadınların değil, tüm ailenin bu durumdan olumlu yönde etkileneceği ve obezite, dislipidemi ve sonuç olarak MS'ye gidişte azalma olacağı açıktır. Anahtar Kelime: Lipid profili, Metabolik Sendrom , Obezite
Özet (Çeviri)
We aimed to evaluate the prevalence of metabolic syndrome (MS) according to body mass index (BMI) in obese women. BMI and blood parameters were compared in 102 patients who applied to the clinic owing to the failure to lose weight complaint between December 2013 and January 2014. They were classified according to BMI; 30,0-34,9 kg/m2 as 1st Degree obese, 35,0-39,9 kg/m2 as 2nd Degree obese, and ≥40,0 kg/m2 as 3rd Degree (morbid) obese. All the patients were women. Their age average was 45,01 ± 11,0. 36,3% of these patients were at 1.st degree, 5% of them were at 2.st degree and 39,2% of them were at 3.st degree of obesity. We found the prevalence of MS as 56,9%. According to their degree of obesity increased prevalence of MS, the MS was increased with increasing age (p < 0,05). With the evaluation of patients blood parameters according to obesity degrees we found a meaningful increase in blood glucose levels avarage (p = 0,048), HOMA–IR (p = 0,009) and in insulin levels (p = 0,031) in upper levels of obesity. Whereas, while the obesity degrees were increasing there were in increase in triglycreides, total cholesterol, HDL- cholesterol, LDL cholesterol and HbA1C levels but the rise was statically meaningless. In present study we found that as BMI was increasing the MS was increasing also. Although we didn't find a significant relationship between BMI increment and lipid profile in the women with MS but there was a direct proportion. Besides we found that as the BMI was increasing, blood glucose, HOMA- IR, insulin levels were increasing also. As a conclusion if the women and their family change their eating habits and life styles, the whole family will be affected positively and it is clear that the development of obesity, dsylipidemia and MS will decrease.