Türkiye'de kara paranın aklanması ile mücadelede önleyici düzenlemeler
Money laundering counter-measures in Turkey
  1. Tez No: 378523
  2. Yazar: EMRE KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜNAY BEKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Karapara, Karaparanın aklanması, Aklama ile mücadele, suç gelirleri, Illicit money, money laundering, fight against money laundering, crime revenue
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Suç ile mücadelenin olmazsa olmazlarından biri de suçun beraberinde getirmiş olduğu menfaatlerin bertaraf edilmesidir. Zira menfaatinin olmadığı bir suçu işleyen kimse yakalanıp cezalandırılma riskini kolaylıkla almayacaktır. Bu kapsamda son 20-30 yıldır tartışmaya açılan önemli konulardan biri karaparanın aklanması sorunudur. Karaparanın aklanması ile mücadele hem sosyal adalet ile gelirin yeniden dağıtımında hem de suç ile aktif mücadelede önemli mihenk taşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Karaparanın aklanması ve karaparanın aklanması ile mücadeleyi konu alan çalışma, karapara aklama tipolojilerinin yanı sıra karapara aklanması ile mücadelede gerek ulusal ve gerekse de uluslararası boyutu ele almaktadır. Bu kapsamda belirli bir başarı yakalamış olan ülke uygulamalarının ve FATF gibi konu üzerinde önemli çalışmalar ve uygulamalar gerçekleştiren uluslararası örgütlerin irdelenmesi de kaçınılmazdır. Zira karaparanın aklanması ile mücadelenin birçok boyutu vardır ve söz konusu boyutları kapsamına almayan bir çalışma eksik kalacak ve konunun tam anlamıyla kavranması imkansızlaşacaktır. Bu çalışmada tüm bu zorunluluklar göz önünde bulundurularak karapara ve karaparanın aklanması ile mücadeleyi tüm yönleriyle kapsayacak bir çalışma ortaya koymak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Being a must in fight against crime, elimination of the unfair acquisition of profits has to do with the fact that perpetrator will be unwilling to attempt to commit a crime without obvious benefits. Money laundering problem is an intensely discussed debate during the last three decades. Tackling this problem has been accepted as a milestone in redistribution of income-wealth via social justice as well as active endeavour against crime. Being about money laundering crime and tackling money laundering, our work focuses on both national and international aspects of money laundering along with the typology of aforementined problem. With that being said, it has been crucial to our work to scrutinize the successful attempts against money laundering along with the organizations studying on and expertizing in fight against this crime such as FATF. Moreover, any work on fighting money laundering has to consider many aspects whose absence would lead to incomplete comprehension of the topic. Taking all these complexities into account, our work aims to cover illicit money and tackling money laundering along with its all aspects.