Future population and development challenges of North Anatolia region
Kuzey Anadolu bölgesinin gelecekteki nüfus ve kalkınma sorunları
  1. Tez No: 378564
  2. Yazar: AHMET GAZİ ZEYREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Demography
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Anadolu Bölgesi, TR82, Nüfus ve Kalkınma, Nüfus Projeksiyonu, North Anatolia Region, TR82, Population and Development, Population Projection
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Nüfus Etütleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Demografi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Cumhuriyetin başından itibaren önemli sayıda nüfusları bünyesinde barındırmış Kastamonu, Çankırı ve Sinop illeri, zaman içinde gözlemlenen dışarıya göçün ve düşük doğurganlık seviyelerinin etkisiyle demografik anlamda değişmeye başlamıştır. Türkiye'de içgöçlerin başladığı 1950'li yıllardan itibaren başta kent merkezleri ve büyükşehirlere yönelen yoğun göçler, bölgede de yaşanmış, sonuç olarak bölgenin üretken nüfusu ve dinamizmi zamanla azalmıştır. Doğurganlığı teşvik eden (pro-natalist) politikaların terkedilmesiyle birlikte özellikle 1980'li yıllardan bu yana sürekli düşen doğurganlık düzeylerinin de etkisiyle azalan nüfus, beraberinde yaşlanma problemini de getirmiştir. Kırsal nüfusun boşalması ile etkisi daha fazla görülen kırsal yaşlılık, bölgede önemli bir problem oluşturmaktadır. Türkiye'de yer alan Düzey 2 bölgeleri arasında yaşlı bağımlılık oranlarının en fazla olduğu yer Kuzey Anadolu Bölgesi'dir. Nüfusun azalması ve/veya kompozisyonunun değişmesi başta ekonomik yapı olmak üzere sosyal ve kentsel yapıyı da etkilemektedir. Dinamik olmayan nüfus yapısı ve sanayileşmemiş ekonomik görünümüyle TR82 (Kuzey Anadolu) Bölgesi geleneksel toplum özelliklerini kısmen de olsa muhafaza etmektedir. Bu çalışmanın amacı Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinden oluşan TR82 (Kuzey Anadolu) Bölgesi'nin mevcut nüfus yapısından yola çıkarak gelecekteki nüfus yapısını araştırmak ve buradan hareketle bazı kalkınma çıkarımlarında bulunmaktır. Karamsar, normal ve iyimser olmak üzere üç farklı senaryoya göre kurgulanan deterministik nüfus projeksiyonları ile bölgenin gelecekte sahip olacağı nüfusun yapısı ve özellikleri elde edilmiştir. Buradan hareketle gelecekte Kuzey Anadolu Bölgesi'nde üç temel sorun ortaya çıkacaktır: İstihdam sorunu, tarımsal üretim sorunu ve kentleşme sorunu. Çalışma, bu sorunların gelecekteki etkisinin azaltılmasına yönelik bazı politika önerileri de sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The demographic compositions of the provinces of Kastamonu, Çankırı and Sinop, which have embodied significant number of populations since the beginning of the Turkish Republic, have started to change with the effects of out migration and low fertility levels. Intense migratory movements directed towards metropolises in Turkey, which started in the 1950's, have occurred in the region as well and thus the productive population and dynamism of the region have decreased with time. Through the abandonment of the fertility encouraging (pro-natalist) policies, with the effects of ever-decreasing fertility rates since the 1980's, the decreased population brings about the ageing problem. Rural ageing, which is emphasized with the effects of rural flight, constitutes a significant problem in the region. North Anatolia Region has the highest elderly dependency ratios among other NUTS 2 regions in Turkey. The decline and/or changing composition of a population initially affects the economic structure as well as social and urban structures of the region. TR82 Region with its stationary population and unindustrialized economic outlook partially maintains the features of a traditional society. The purpose of this study is to investigate the future population structure of TR82 Region, which is consisted of Kastamonu, Çankırı and Sinop provinces, based on the structure of the current population and thus make some inferences regarding development. The structure and features of the future population were acquired by deterministic population projections built upon, three different scenarios, namely; pessimistic, most probable and optimistic. With these findings, three challenges appear in North Anatolia Region: Employment, agricultural production and urbanization. The study also provides some policy proposals towards reducing the effects of these challenges.