Web tabanlı uzaktan öğretim yönteminin okul yöneticilerinin hizmetiçi eğitimlerinde uygulanabilirliği
The practicability of web-based distance education method in the in-service training of the school administrators
  1. Tez No: 378565
  2. Yazar: BAHADIR ÖZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL KÜÇÜKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticilerinin Yetiştirilmesi, Hizmetiçi Eğitim, Uzaktan Öğretim, E - Öğrenme, Web Tabanlı Uzaktan Öğretim
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırmada, web tabanlı uzaktan öğretim yönteminin okul yöneticilerinin hizmetiçi eğitimlerinde uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde araştırmada uzaktan ve yüz yüze öğretim yöntemlerinin karşılaştırılması yoluna gidilmiştir. Bu yönüyle araştırma, öntest sontest kontrol gruplu yarı deneysel modelde desenlenmiş, deneysel işlemlerin gerçekleştirilmesi sürecinde tarama modeli de kullanılmıştır. Araştırma, Amasya ve Tokat illerinde görev yapan okul yöneticileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deney grubu (uzaktan öğretim yöntemi ile hizmetiçi eğitim alan grup) Amasya, kontrol grubu (yüz yüze öğretim yöntemiyle hizmetiçi eğitim alan grup) ise Tokat ilinden seçilmiştir. Hizmetiçi eğitimin konusu (Değişim Yönetimi) ve içeriği her iki grup için de aynı olmakla birlikte içeriğin sunumu, uzaktan öğretim yönteminde çeşitlendirilmiştir. Uzaktan öğretim yöntemi ile sunulan hizmetiçi eğitim programı için web tabanlı bir öğrenme platformu hazırlanmıştır. Bu platform video dersler, yazılı ve sesli dokümanlar, tartışma odaları, kavram haritası ve uzman görüşü gibi bölümlerle zenginleştirilmiştir. Ayrıca katılımcıların internet erişiminin olmadığı yerlerde de eğitime devam edebilmeleri için eğitim DVD'si hazırlanmıştır. Örnek olay inceleme yöntemi ile eğitimin desteklenmesi amaçlanmış ve bunun için bir film izletilmiştir. Daha sonra bu film, bir uzman eşliğinde web konferans etkinliği ile tartışmaya açılmıştır. Hizmetiçi eğitim, kontrol grubunda ise iki yarım günlük yüz yüze öğretim yöntemiyle planlanmış ve uygulanmıştır. İki yöntemin karşılaştırılması amacıyla her iki grupta da öntest ve sontest yapılmıştır. Araştırmanın deneysel çalışmasını gerçekleştirebilmek ve okul yöneticilerinin hizmetiçi eğitim ile ilgili düşüncelerini belirleyebilmek amacıyla deney öncesi ve sonrasında çeşitli anketler uygulanmıştır. Bu anketler yoluyla her iki ildeki okul yöneticilerinin daha önce katıldıkları hizmetiçi eğitim programları ile ilgili düşünceleri, hangi alanlarda hizmetiçi eğitime ihtiyaç duydukları, uzaktan öğretim yöntemi hakkındaki düşünceleri ve uygulanan deneysel işlem ile ilgili değerlendirmeleri alınmıştır. Öntest sontest puanlarının analizi sonucunda uzaktan öğretim yöntemi ile yüz yüze eğitim yöntemi uygulanan iki grup arasında test puanları açısından anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Bu çerçevede bir seferde çok sayıda kişiye ulaşılabilmesi, katılımcıların işyerlerini terk etmeden programı izleyebilmeleri ve bu nedenlerle yüz yüze öğretim yöntemine göre maliyetinin daha düşük olması söz konusu olan uzaktan öğretim yönteminin, okul yöneticilerinin hizmetiçi eğitim programlarında kullanılmasının olumlu olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çerçevede araştırmanın son bölümünde, okul yöneticilerinin hizmetiçi eğitimlerinde web tabanlı uzaktan öğretim yönteminin etkili bir şekilde uygulanabilmesine ilişkin öneriler yapılmış ve bir model geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to evaluate the practicability of web-based distance education to the trainings of administrators. Within this aim, the distance education and face to face education have been combined in this research. This research has been formed in the model with pre-test and post-test control group and scanning model has been used in the process of experiments. This research has been applied to the school administrators in Amasya and Tokat provinces. Test group (The group taking in-service training by the method of distance education) has been selected in Amasya and control group (The group taking in-service training by the method of face to face education) has been selected in Tokat. The subject of the in-service training (Change Management) and the context is same for both groups, but the presentation of the context is verified in distance education method. A web-based platform has been prepared for the in-service education program presented by the method of distance education. This platform has been enriched via video lessons, written and voice documents, discussion rooms, concept maps and learned opinions. Besides, a training DVD has been prepared for the participants in case there is no internet connection. It is aimed to support the training by case study and for this reason a movie has been watched. Later on this movie has been discussed in company with an expert in a web conference. On the other hand, in-service training has been planned and applied by the method of face to face education for two half day period in control groups. Pre-tests and post-tests have been applied to both groups in order to compare both the methods. Some kinds of questionnaires have been applied after and before the experiment in order to identify the ideas of the school administrators and carry out the experimental study of the research. By the help of these questionnaires, the ideas of the school administrators about in-service trainings, which in-service trainings they need and their evaluations about experimental study have been identified. As a result of the analysis of the pre-tests and post-tests, it is determined that there is no remarkable difference between two groups in terms of test marks. In this framework, in in-service trainings of school administrators, the using of distance education method has been determined as favorable in terms of the possibility to reach a lot of people at once and low cost compared to face to face education. At the ends of the research, suggestions have been made regarding to the application of the web based distance education method in in-service trainings of school administrators and a model has been studied to improve. Key Words : The Education of School Administrators, In - service Training, Distance Education, Distance Teaching, E - learning, Web - based Distance Education