Agoralardan sosyal medyaya kamusal alanın değişimi: Facebook ve Twitter örneğinde
Alteration of public sphere from agoras to social networks: Case of Facebook and Twitter
- Tez No: 378587
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER YAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Sosyal Medya, Demokrasi, Katılım, Eleştirellik, Public Sphere, Social Networks, Democracy, Participation, Criticism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
21. yüzyıla iletişim teknolojilerinde yaşanan devrim niteliğindeki gelişmeler damga vurmaktadır. Sosyal ağların, başat iletişim aracı haline geldiği günümüzde, siyasetten ekonomiye, gündelik yaşam pratiklerinden özel alana kadar, yeni toplumsal formasyon bu yeni teknoloji çerçevesinde tartışılmaktadır. Sosyal medya olarak adlandırılan bu yeni sosyal ağlara, bir taraftan demokratikleştirici işlevler yüklenirken, bir taraftan da yeni bir baskı aracı olduğu yönünde değerlendirmeler yapılmaktadır. Sosyal medya, sahip olduğu yapısal özellikleriyle, demokrasinin ön koşulu olarak değerlendiren kamusal alan oluşturma kapasitesi bakımından yeni imkanlar sunmaktadır. Ancak, gerek sahiplik yapısı, gerekse de sosyal medyaya hakim olan ticari mantık, sosyal medyanın zemin teşkil ettiği kamusal alana dair şüpheler uyandırmaktadır. "Agoralardan Sosyal Medyaya Kamusal Alanın Değişimi, (Facebook ve Twitter Örneğinde) adlı bu çalışma, 3 bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde kamusal alan kavramsallaştırmasına gidilerek, kamusal alan kuramları ve kamusal alanın tarihselliği ele alınmaktadır. İkinci bölümde, medyanın kamusallık tarihi, 17. yüzyıl milat kabul edilerek yeni iletişim teknolojilerinin gelişimi paralelinde değerlendirilmekte, internet ve sosyal medya kamusal alan olarak incelemye tabi tutulmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, popüler sosyal paylaşım ağları olan Facebook ve Twitter'ın kamusal alan oluşturma kapasiteleri, Ötekilerin Postası adlı facebook sayfası ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Twitter'daki yansımaları netnografya metodu kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The changes like revolutions in the communication technologies changes the 21st century. In our time which the social networks are the leading communicaiton medium, from politics to economics, from daily life practices to private sphere, the new social formation is argued on this new communication technologies. While attributing democreative functions to the this new social networks named as social media, on the other hand, there are evaluations as this new social networks are the new the pressure apparatuses. The social media with its own fundamental features provides new opportunities on creating the public sphere which is evaluated as the prerequisite of democracy. But, both ownership struction and the commerical reason leads the social media evokes doubts on the public sphere which is based on the social media. The study "Alteration of Public Sphere from Agoras to Social Networks (Case of Facebook and Twitter) is consisted of three chapters. In the first chapter of study, the historicalness of public sphere and public sphere theories analyzed through the conceptualiztion of public sphere. In the second chapter, as taking the 17th century as milestone, history of the media publicity is evaluated analogous with the development of new communication technologies and internet and social media is analyzed as public sphere. In the third chapter, the capacity of popular social sharing networks facebook and twitter's creating social sphere is analyzed using the netnographia method through the samples Ötekilerin Postası facebook page and the reflections of the elections of the president on twitter.