Yeni kurulan örgütlerde iş tatmininin belirleyicileri ve çalışan motivasyonuna etkileri
The effects of the determinants of job satisfaction and employee motivation in new established organizations
- Tez No: 378586
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK ÇAPRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni kurulan örgüt, iş tatmini, motivasyon, motivasyon araçları, üniversite, New established organization, job satisfaction, motivation, motivational tools, university
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Örgütler, hızlı olarak gelişim sağlayarak rekabet piyasasındaki yerlerini alma çabasındadırlar. Bu durum nedeniyle işverenler, işgörenlerinin gereksinimlerini belirleyerek motive etmeli ve performanslarına göre ekonomik araçlarla iş tatminlerini sağlamalıdırlar. Örgütlerin birçok sektörde özellikle kuruluş aşamasında daha çok teknik personellerinin motivasyonu ve iş tatmin düzeyleri üzerinde durduğu ve buna göre değerlendirmeler yaptığı gözlenmiştir. Bu çalışmada, isyeni kurulan örgütlerde iş tatmin düzeyleri ve çalışan motivasyonunun özellikle idari görevde çalışan personel açısından etkilerini bireysel ve örgütsel faktörler olarak kapsamlı bir şekilde ele alınıp incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmaya göre; çalışanların iş tatmini ve motivasyonunun sağlanması için görev tanımları ve terfileri planlanmalıdır. Ayrıca verilen ek işlerin, maaş arttırımının, kararlara katılımlarının ve ödül sisteminin herkes için eşit uygulanması önemlidir. İşgörenlere sorumluluklarına göre yetki verilmesi, işgörene işi konusunda kendini geliştirmesi için gerekli eğitim olanaklarının sağlanması, işgörenin görüş ve önerilerine önem verildiğinin gösterilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Organizations are seen to take part in the competitive market by devoloping themselves quickly. Therefore, employers should motivate employees' by identifying their needs and should provide job satisfaction with economic instruments according to the performance of employees. Organizations focus on the technical staff motivation and job satisfaction level especially in the foundation stage. This becomes usually the base of performance evaluations. In this study, İt is aimed to understand the effects of job satisfaction and motivation in newly established organizations. To ensure job satisfaction and motivation, employees' job descriptions and promotion should be planned according to education of employe. Moreover, the additional jobs, salary increase, participation in decision-making and the fair reward system for everyone is the conclusion. Employees should be put in charge according to their responsibilities, training opportunities should be provided for self-development. And employee opinions and suggestions should be pointed out.