2000 sonrası Türk sinemasında ötekiliğin temsili: Varoluşçu bir yaklaşım
Representation of otherness in Turkish cinema after 2000: An existentialist approach
  1. Tez No: 378592
  2. Yazar: EŞREF AKMEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİMET ÖNÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ötekilik, varoluşçuluk, birey, yabancılaşma, temsil, 2000 sonrası Türk Sineması, Otherness, existentialism, individual, alienation, representation, Turkish cinema after 2000
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2000 sonrası Türk Sineması'nda ötekiliğin temsil biçimlerini, bireyin kendine ve topluma yabancılaşmasını farklı boyutlarıyla bireysel düzlemden varoluşçu bir yaklaşımla çözümlemektir. Beş bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde varoluşçu felsefenin genel özellikleri ve başlıca temsilcilerinin görüşlerine yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde öteki ve ötekiye ilişkin kavramlar, üçüncü bölümde yabancılaşmaya kuramsal yaklaşımlar çeşitli bağlamlarda ele alınmış, dördüncü bölümde çalışmanın sorunsalı, yöntem ve tekniği açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise; Uzak (2002), Takva (2005), Mutluluk (2007), Çoğunluk (2010) ve Teslimiyet (2010) adlı filmler filmlerde yer alan temel karakterlerin olaylara bakışı göz önünde bulundurularak tematik açıdan varoluşçu bir yaklaşımla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, representation form of otherness, alienation of individual and society itself in Turkish cinema after 2000 is analyzed with different dimensions of an existentialist approach from individual approach. This study consist of five part. First of all, general features of existential philosophy and characteristicts of existentialist philosophies. In addition to this, its main representatives' opinions are explained. Second part of the study, theoretical approaches of otherness are discussed and third part of the study, theoretical perspectives about alienation are discussed. Fourth part of this study, problematic of study, methods and techniques are described.