Evli bireylerde psikolojik iyi oluşun kök aile ile ilişkiler, benlik saygısı ve evlilik doyumu açısından yordanması
Predicting of psychological well-being in married individuals, according to relationships with family of origin, self-esteem and marital satisfaction
- Tez No: 378591
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP CİHANGİR ÇANKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik İyi Oluş, Kök Aile ile İlişkiler, Benlik Saygısı, Evlilik Doyumu, Psychological Well-Being, Relationships with Family of Origin, Self-Esteem, Marital Satisfaction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma evli bireylerde psikolojik iyi oluşun, kök aile ile ilişkiler, benlik saygısı ve evlilik doyumu açısından yordanma gücünün belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Psikolojik İyi Oluş Ölçeği'nin yetişkinler için geçerlik ve güvenirlik çalışmaları 234 yetişkin bireyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini İzmir ilinde yaşayan 386 evli birey oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Kök Aile ile İlişkiler Envanteri, Rosenberg Benlik Saygısı Alt Ölçeği, Evlilik Yaşamı Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verileri analiz etmek için Sosyal Bilimler İstatistik Paket Programı (SPSS) 17.0 kullanılmıştır. Evli bireylerde psikolojik iyi oluşun, kök aile ile ilişkiler, benlik saygısı ve evlilik doyumu açısından yordanma gücünün belirlenmesi amacıyla aşamalı çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde, benlik saygısı ve evlilik doyumunun evli bireylerde psikolojik iyi oluşun anlamlı yordayıcıları olduğu, ancak kök aile ile ilişkiler değişkeninin evli bireylerde psikolojik iyi oluşu yordamadığı görülmüştür. Bu bulgular literatürdeki önceki araştırma bulguları ile karşılaştırılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to determine the predictive power of relationships with family of origin, self-esteem and marital satisfaction in psychological well-being of married individuals. The validity and reliability studies of the Flourishing Scale for adults was conducted with 234 adults. The sample of the research contained 386 married people who were located in İzmir. Flourishing Scale, The Scale of Relations with Family of Origin, Rosenberg Self-Esteem Scale, Marriage Life Scale, and Personal Information Form which was designed by the researcher were used in the study. The Statistical Package for Social Sciences (SPSS) version 17.0 was used to analyze the data collected on this research. Stepwise multiple regression analysis was used to determine predictive power of relationships with family of origin, self-esteem and marital satisfaction in psychological well-being of married individuals. Considering the findings of the study, it was found that self-esteem and marital satisfaction were significant predictors of psychological well-being in married individuals, but relationships with family of origin did not predict psychological well-being in married individuals. These findings were discussed in comparison with the findings of previous research in the literature.