Müntehabât-ı Eş'âr ve Gazeliyât [06 Mil Yz A 799]
Collection of poems and gazals [06 Mil Yz A 799]
- Tez No: 378646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, Şiir Mecmuası
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 326
Özet
Antoloji niteliğinde eserler olan şiir mecmuaları hem yazarının kişisel zevkini yansıtır hem de dönemin edebi eğilimi ve zevki üzerine bize bilgiler verir. Ayrıca şiir mecmuaları eski Türk edebiyatı bilimsel araştırmaları için önemli kaynaklardır. Bu eserler sayesinde hem şairler hakkında yeni bilgilere ulaşılmakta hem de divanlarda bulunmayan bazı şiirler ilim âlemine kazandırılmaktadır. Biz bu çalışmada Millî Kütüphanede“06 Mil Yz A 799”numarada kayıtlı“Müntehabât-ı Eş'âr ve Gazeliyât”adlı şiir mecmuasının metnini ortaya koyduk ve incelemesini yaptık. İlk önce mecmualar hakkında bilgi verdikten sonra tezimizin konusu olan mecmuanın tanıtımını yaptık. Daha sonra inceleme kısmına geçtik. İncelemeyi yaparken hedeflediğimiz noktalar, mecmuanın edebiyat tarihi içerisindeki yeri, mecmuaya alınan şiirler ve bu şiirlerin nazım şekilleri, kalıplarını incelemek oldu. İmkanlar nispetinde divanı çalışılmış olan şairlerin divanlarına bakılmış ve mecmuada bulunan şiirleri tespit edilerek karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Anthology of poetry magazines reflect both in the nature of the works and the personal taste of the author 's literary trend. In addition, the former Turkish literature poetry magazines are an important source for scientific research . Thanks to these works new information is achieved about the poet as well as some of the poems which aren't found in sofas knowledge is imparted to the world . In this study in the National Library,“06 Mil Yz 799 ”number stored in the“ Collections Of Poems And Gazals”we put forth the text of his poem and review journals have made . After giving knowledge about magazines, we promoted magazines which were the subject of our thesis. Then we got to the review . While searcing we aimed placing in literary history of magazines , periodicals received poetic forms of poetry, and this poem. Facilities which have been studied in proportion to divan poets and look at the comparison was made by determining the poems in magazines . Key words: Clasical Turkish Literature, Collection, Collection of Poetry,