North/south press: A comparative analysis of the framing of Boko Haram insurgency in the Nigerian print media
Kuzey/güney basını: Boko Haram ayaklanmasının Nijerya medyasında çerçevelenmesinin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 378680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HURİYE TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Boko Haram, Kuzey Basını, Güney Basını, Gazeteler, İçerik Analizi, Çerçeveleme ve Gündem Koyma, Boko Haram, Northern Press, Southern Press, Newspapers, Content Analysis, Framing and Agenda Setting
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Nijerya haber medyası etnisite, politika ve din ekseninde kuzey ve güney olarak bölünmüştür. Bu nedenle bir bölgeden diğerine haber içeriklerinde bu yanlılığı farkedebilmekteyiz. Bu çalışma Boko Haram adlı Kuzey'de faaliyet gösteren örgütün medyadaki haber temsilini karşılaştırmaktadır. Çalışma, ulusal ve uluslararası medyada ilgi çeken 7 örnek olayı ele almıştır. Araştırma kapsamında ülkenin önde gelen iki gazetesinden Kuzey'i temsilen Daily Trust, Güney'i temsilen The Guardian seçilmiştir. Bu kapsamda 194 haber ünitesi analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre her iki bölgede haber içeriklerinde kullanılan çerçevelemede belirgin bir fark bulgulanmamıştır. Ne var ki çalışma, Güney'de yayınlanan gazetenin Boko Haram örgütü faaliyetlerini ele alırken haber ropörtajlarında Kuzey'e göre daha olumsuz ton ve haber sitili kullandığını saptamıştır. Bunu yanısıra, Güney'deki gazete Boko Haram örgütünün şiddet faaliyetlerini İslam ile çerçevelerken, Kezey basını, örgütü dini emirlere (İslam) aykırı düşen grup olarak temsil etmektedir. Çalışmada gündem koyma ve çerçeveleme teorilerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nigerian news media is largely divided along ethnic, religious and political lines between the north and the south. Thus, quite often, bias is manifested while covering the issues related to one region by the other. This study, in comparative terms, examines how report on the activities of the insurgent group of Boko Haram in the north is framed. It sampled seven particular events that attracted national and international media attention. Two leading newspapers, Daily Trust from the north and The Guardian from the south, are selected. One hundred and ninety four (194) units of news stories are analysed. Our results revealed that there is no significant variation of the frames used in the coverage. The study however found that southern press used more negative tone and style than the northern press in the said reportage. Furthermore, the southern press overtly associated the violent actions of Boko Haram with Islam whereas northern press presented the group as cross-purposes with the religious (Islamic) injunctions. The research employed agenda setting and framing theories for its study.