Cumhuriyet kuşağı Türk resminde suluboya geleneği ve günümüz Türk resmindeki uygulamaları
Watercolor tradition in Republic Era of Turkish painting and contemporary watercolor practices in Turkish painting
- Tez No: 378687
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEDAT UMUR TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk resim sanatı, Suluboya resim, Cumhuriyet Dönemi, Turkish art, painting, watercolor, Republic period
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Dünya tarihine bakıldığında suluboyanın en eski resim tekniklerinden biri olduğu, XVIII. Yüzyılın İngiltere'sinde tarihinin en parlak günlerini yaşadığı bilinmektedir. Türk resim sanatı tarihinde ise suluboya ilk olarak Uygurlar dönemindeki duvar resimleri ve minyatürlerinde ortaya çıkmış, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde suluboya en çok kullanılan teknik olmuştur. XVIII. Yüzyıldaki yenileşme hareketleri ile batılı anlamındaki resim sanatına geçilmiş, özellikle askeri okulların eğitim programlarına suluboyanın ders olarak konulmasıyla yaygınlaşmıştır. Cumhuriyet döneminde özellikle 1950'lerden sonra özgün bir tekniğe ulaşan sanatçılar değişik arayışlar içine girerek, suluboya resimleri bir yan uğraş özelliğinin dışına çıkarmışlardır. Böylece teknik olarak suluboya üzerine yoğunlaşmaya başlamışlardır. Günümüz sanatçıları, suluboya tekniğini yağlıboya ölçüsünde bir teknik olarak saymışlar, sergilerinde suluboya çalışmalarına geniş ölçüde yer vermişlerdir. Başlarda konu olarak manzara ve natürmort tercih edilirken, günümüzde portre ve insanla ilgili her şeyin suluboya tekniğine konu olabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Watercolor is one of the oldest techniques of painting and it enjoyed its brightest days in England in the 18th century. In Turkish art we see watercolor in Uyghur art first in wall paintings and illuminations. During the Seljuk and the Ottoman eras, it was the most common technique. With the Westernization of the Ottoman society that started in the 18th century, paintings in Western style started to be seen and spread around especially thanks to inclusion of watercolor painting classes in the military academy's curriculum. In the republic era of Turkey, especially after 1950's artists who reached to original techniques of painting, removed watercolor technique from being only a side practice and they concentrated on watercolor technique. Present day artists consider watercolor as an technique as oil painting and included watercolor paintings widely in their exhibitions. While landscapes and nature mort were favorite subject maters in the early times, today portraits and any other topic related to human can become the subject matter of the watercolor paintings.