Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası enerji politikalarına etkileri
The impact of USA on international energy policies
- Tez No: 378696
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ALTUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Enerji, Küresel Politikalar, Enerji ve Küreselleşme, Enerji Stratejileri, The United States, Energy, Global Policies, Energy and Globalization, Energy Strategies
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Uluslararası Ticaret ve Finansman Yüksek Lisans Programı Günümüzde çağdaş uygarlık düzeyinde yer alan ülkelerin ve bilgi toplumunun enerji kaynaklarına olan ihtiyacı ve bu konuya olan önem git gide artmaktadır. Bir ülkenin veya ülkelerin, gelişmişlik düzeylerini ölçümlemede, enerji en önemli faktörlerden biri olarak nitelendirilmektedir. Enerji alanındaki politikaların oluşturulmasında ve sürdürülebilirliğinde enerji arzının hayata geçirilmesindeki gerekli olan kaynaklar, bu kaynaklara nasıl ulaşıldığı, söz konusu kaynakların sürekliliği, üretim ve dönüştürme teknikleri ve nihai kullanıcıya ulaşma süreçlerinin eksiksiz yönetilmesi gibi birçok unsur göz önünde bulundurulmaktadır. Küresel seviyede, enerji kaynaklarının yönetimi ve kaynakların sürdürülebilirlik planlamaları gelişmiş ülkelerin öncülüğünde devam etmektedir. Bu ülkeler dahilinde, Amerika Birleşik Devletleri'nin geçmişten günümüze yansıyan stratejileri analiz edilmiştir. Bu araştırmanın amacı, Amerika Birleşik Devletleri'nin enerji politikalarının global bazda incelenmesiyle, diğer ülkelerin, enerji sahalarındaki konumlanmaları ve bu alanda oluşan rekabet unsurlarının yine büyük ölçüde Amerika Birleşik Devletleri tarafından oluşturulup, şekillendirildiğini akademik çerçevede gözlemlemektir. Çalışma, politik-strateji entegrasyonu ile harmanlanarak, literatür taraması yöntemi ile oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today's countries which have the speciality of the contemporary civilization and information society, have the need of energy sources mostly as the time passes through increasing energy deman as globally. Energy supply and demand position of one country or countries, is one of the most important signifier for understanding the growth level of that countries. For evaluating and sustaining energy policies, governments of the countries has soma criterias. Those criterias consist of ; the sources which are needed for creating energy supply, how to reach sources, continuity of that sources, production and transformation techniques, process management when providing to deliver the sources to end user. In terms of global level, management and continuity of energy sources are mostly controlled by developed countries. At this area, involving these countries, the USA position in front of the others is observed. The aim of this research, as observing the USA energy policies for understanding its strategies which are growth for binding the others to the USA control for long term energy planning. Because of this situation the USA forms and evaluates lots of strategies and competitive factors as globally to became energy focused center all around the world. These informations are observed by academic frame. This research is aveluated by political-strategy entegration, is literature review.