Antik Anadolu Medeniyeti Frigya (Phrygia) uygarlığı takıları ve motiflerinin tekstil deseni olarak kullanılması
Ancient Anatolian Civilization Phrygia civilization examination of jewelry and motif research and be transformed into textile pattern
  1. Tez No: 379096
  2. Yazar: MELİS ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FATMA ENGİN ALPAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Phrygia, Anadolu Takıları, Antik Takılar, Frigya, Takı, Phrygia, Jewelry of Anatolia, Jewelry of Ancient, Frigya, Jewelry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Antik Dönem Frigya (Phrygia) Uygarlığı takıları üzerine yaptığım bu çalışma, Antik Anadolu Medeniyeti olan Frigya (Phrygia) Uygarlığı odaklıdır. Ancak, bu kültürü etkileyen Batı Anadolu, Akdeniz coğrafyasındaki Mezopotamya, Mısır, Hitit ve Asur gibi daha eski toplumlara da kısaca değinilmiştir. Böylece çok yaygınlaşan takı kullanım gereçleri arasındaki farklılıklar ve medeniyetler ile takı üzerindeki açık etkileri (bu etkiler ticari olabiliyor) arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan takı eserleri üzerinden incelenebilmiştir. Medeniyetlerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmiş inanışları ve yaşam koşulların da farklılık göstermektedir. Araştırmada, Antik Anadolu ve Frigya takıları çeşitleri, takılarda kullanılan süsleme teknikleri, takı motifleri ve kompozisyon özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Antik Anadolu'da ve Frigya'da kullanılan takı çeşitleri, bu takılarda kullanılan süsleme teknikleri ve motif özeliklerinin ortaya konulması motif bulguları ve sonuç kısmında ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, Antik Anadolu ve Frigya takılarındaki motiflerin birbirine benzediği ortaya çıkmıştır. Anadolu takılarında geometrik, bitkisel, sembolik motiflerin sık kullanıldığına rastlanmıştır. Frigya takılarında geometrik motifler, figürlü motifler yoğun olarak kullanılmaktadır. Antik Anadolu ve Frigya'da kadınlar takıları baş, boyun, bilek, göğüs süslemesinde yoğun olarak kullanmaktadır. Araştırma örneklerini oluşturan Frigya takılarından oluşan katalog bulunmaktadır. Takılara ait fotoğraflar ve çizimler ile takı çeşidi, süsleme tekniği, motifi ve kompozisyon özellikleriyle ilgili bilgiler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study ancient Phrygian civilization, Is subject to ancient jewelry and motif. The subject focuses on the ancient Anatolian civilization Phrygia civilization. However, it affects the culture; West Anatolian, Mediterranean geography, Mesopotamia, Egypt, Hittite and Assyrian as briefly mentioned earlier ancient societies. The archaeological excavations were made as a result of the inspection on the Works of ancient jewelry. The result of the review; ancient jewelry, jewelry with the user equipment and civilizations on the result of the review emerges ancient jewerly. These effects can be commercial. Civilizations living conditions vary. These differences are shaped by beliefs are shaped according to the needs. This study, decoration techniques used in ancient jewelry, jewelry motif and compositional characteristics were evaluated on the various types of ancient anatolian jewelry and ancient civilization of Phrygia jewelry. Content of the motif findings and part of the result; Ancient Anatolian and ancient Phrygia used in different kinds of jewelery, decorative techniques and motifs used in the jewelery features. Ancient Phrygia and ancient Anatolian jewelery motifs resemble each other in the resulting outcome. Ancient Anatolian jewelery that term is used quite a lot in geometric, floral, symbolic motifs. Jewelry of Phrygia observed frequently used the geometric motifs and figurative motifs. Ancient Anatolian and Phrygia ancient women in this geography observed in heavily used jewelry head, neck, wirst, chest decoration. Creates instances of the research, the catalog is composed of Phygia for jewelry. Photography of jewelry with the types of drawings jewelry, decoration techniques, motifs and contains information about the characteristics of the composition.