Problem çözme becerisinin başlangıç seviyesi piyano öğretiminde kullanımı ve etkililiği
Use and efficacy of problem-solving ability in beginner level piano education
  1. Tez No: 379182
  2. Yazar: TARKAN YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. ZEHRA SEÇKİN GÖKBUDAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Piyano, Başlangıç Seviyesi Piyano Öğretimi, Problem Çözme, Problem Çözme Becerisi, Piano, Beginner Level Piano Education, Problem Solving, Problem-Solving Ability
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma, felsefi düşünce türlerinden biri olan problem çözme becerisinin, başlangıç seviyesi piyano öğretimindeki yerini, ne ölçüde kullanıldığını ve bu becerinin piyano öğrenimindeki etkililik düzeyini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada hem nitel hem de deneysel araştırma modelleri kullanılmıştır. Araştırmanın nitel aşamasında, piyano derslerini yürütmekte olan öğretim elemanlarının başlangıç seviyesi piyano öğretimlerinde karşılaştıkları temel problemler ve bu problemlerin çözümü için problem çözme becerisini kapsayan etkinlikler gerçekleştirme durumları hakkında bilgilere ulaşmak için görüşme yapılmış; deneysel aşamasında ise problem çözme becerisinin başlangıç seviyesi piyano öğretimindeki etkililiğinin tespit edilmesi için öntest-sontest kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretim elemanlarının başlangıç seviyesi piyano öğretimlerinde temel davranışların öğrenciye kazandırılma sürecinde çeşitli problemlerle karşılaştıkları, ancak bu problemlerin çözümü için derslerinde problem çözme becerisini kullanmadıkları ve problem çözme becerisine sahip öğrencileri de kısmen tanımlayabildikleri ortaya çıkmıştır. Deneysel işlemde uygulanan öğretim sonucunda ise deney grubunun sontest problem çözme beceri düzeylerinin öntest oranlarına göre yükseldiği ve problem çözme becerisinin başlangıç seviyesi piyano öğretimini olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Araştırmada, problem çözme becerisi odaklı başlangıç seviyesi piyano öğretiminin, öğrencilerin piyano öğrenim başarılarında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Mesleksel müzik eğitimi çerçevesinde, özellikle başlangıç seviyesi piyano öğretiminin, probleme dayalı öğrenme modeli kapsamında olması ve problem çözme becerisini içermesi önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to determine the place of problem-solving ability, one of philosophical thought types, in beginner level piano education; how much it is used; and how this ability effect piano education. In the study, both qualitative and experimental research models have been used. In qualitative phase of the study, the interviews have been carried out to determine basic problems against instructors in beginner level piano education; their abilities to perform activities for solution of these problems; in experimental phase, a model with pretest-final test control group has been used to determine efficacy of problem-solving ability in beginner level piano education. The study concludes that, it's been determined that instructors have various problems in beginner level piano education when the basic behaviors in beginner level piano education are reflected to students, but instructors do not use problem-solving ability to solve these problems and also they can partially recognize a group of students with problem-solving ability. At the end of education performed in experimental operation; it's been determined that final-test problem-solving ability of experiment group is higher than pretest levels, and problem-solving ability positively effects beginner level piano education. In the study it is concluded that beginner level piano education that focuses on problem-solving ability has an effect on students' success in piano education. In the sphere of professional music education, especially beginner level piano education should be included in problem-based education model, and it should include problem-solving ability.