Deneysel korozif özofagus yanık modelinde curcuminin koruyucu etkinliğinin araştırılması
Investigation of curcumi̇n's protecti̇ve effects i̇n experi̇mental corrosi̇ve oesophageal burn model
- Tez No: 379194
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KÜPELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Oesophagus, Corrosivechemicalagents, Curcumin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Özofagus, gıdaların ağızdan mideye geçişini sağlayan yaklaşık 1-2 cm çapında, 20-25 cm uzunluğunda serozası olmayan musküler, tübüler bir organdır. Korozif maddelerin kaza sonucu alımı erişkinlerde ve daha sıklıkla çocuklarda karşılaşılan bir durumdur. Çocuklarda en sık kaza ile alımı görülürken erişkinlerde korozif madde içimi genellikle suicid amaçlı olmaktadır. Korozif madde alımından sonra hastaların %20-40'ında özofagus hasarı oluşur. Bu hasarın oluşumunda etkili olan faktörler korozif maddenin asit ya da alkali oluşu, konsantrasyonu ve alınan miktarıdır. Özofagustaki hasarın belirlenmesi için ilk 24-48 saat içinde endoskopi yapılabilir. Yanığın derecesi endoskopik bulgulara göre belirlenmektedir. Özofagusta oluşan hasar akut ve kronik dönem olarak ikiye ayrılabilir. Akut dönem hasarı en iyi 1. gün saptanırken 4.günden sonra normale döner. Uzun dönem hasarı özofagusta gelişen nedbe dokusuna bağlı darlık şeklinde kendini gösterir ve en iyi 21-28.günlerde saptanır. Biz bu çalışmamızda korozif etkisi kanıtlanmış bir kimyasal olan sodyum hidroksit alımını takiben akut dönemde oluşacak olan özofagus hasarını araştırmayı ve yemeklerde baharat olarak kullanılan Zerdeçal'dan izole edilen ve antienflamatuar, antimutajenik, antimetastatik, anjiogenez düzenleyici, nöroprotektif, antifungal, antibakteriyel, antiviral, antioksidan ve immünite düzenleyici fonksiyonları olan curcumin kullanarak önlenmesinin araştırılmasını planladık.
Özet (Çeviri)
The oesophagusis a non-serosal, tubular and muscular organ which is about 20-25 centimetres long, 1-2 centimetres diameter and it connects the pharynx to the stomach.Oesophageal muscle pushes food down into the stomach. Burn resulted from corrosive chemical agents that are taken by orally for suicide especially in adults or accidentally in children. After corrosive chemicals are taken, %20-40 of the patients have got oesophageal injury. The effective factors of the oesophageal injury are; the formation of acid or alkaline corrosive substances occurs, the concentration and the amount received. Oesophageal endoscopy within the first 24-48 hours of the damage done to determine the degree of burn. Damage in the esophagus can be divided into acute and chronic phases. The acute phase of injury is determined at1th day mostly, after 4th day, findings returns to normal. Long-term damage is esophageal stenosis which developed in the scar tissue shows best determined in 21-28th day. In this study we demonstrated the corrosive effect of sodium hydroxide, a chemical that will occur in the acute period following receipt of esophageal injury prevention. We aimed decrease the oesophageal damage by using curcumin, which has anti-inflammatory, anti-mutagenic, anti-metastatic regulators of angiogenesis, neuroprotective, anti-fungal, anti-bacterial, anti-viral, anti-oxidant and the regulatory functions of immunity.