Sıçanlarda kafeik asit fenetil ester (cape) ve timokinon'un efüzyonlu otitis media üzerine etkisi
The effect of caffei̇c aci̇d phenethyl ester and thymoqui̇none i̇n oti̇ti̇s medi̇a wi̇th effusi̇on on rats
  1. Tez No: 379299
  2. Yazar: MEHMET İHSAN GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSETTİN OKUYUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Efüzyonlu otitis media, Timokinon, Kafeik asit fenetil ester, Otitis media with effusion, Thymoquinone, Caffeic acid phenethyl ester
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Efüzyonlu Otitis Media (EOM); ateş, ağrı, zarda kızarıklık ve bombeleşme gibi akut infeksiyon belirti ve bulguları olmaksızın orta kulakta sıvı birikimi ile tanımlanan hastalıktır. Prevalansı, infantlar ile 5 yaş arası çocuklar dikkate alındığında %15 ile 40 arasında olup yüksek bir değere sahiptir. Etyolojisi multifaktöriyeldir ve tam olarak aydınlatılabilmiş değildir. Medikal tedavide pek çok ajan kullanılsa da fikirbirliğine varılmış bir tedavi protokolü bulunmamaktadır. Kafeik asit fenetil ester (CAPE) ve Timokinon, antiinflamatuar özellikleri literatürde ispatlanmış ajanlardır. Fakat bu ajanların EOM tedavisindeki katkısına dair bir çalışma literatürde bulunmamaktadır. Bu çalışmada, inflamatuar bir hastalık olan EOM tedavisinde, antiinflamatuar etkisi başka çalışmalarda ispatlanmış CAPE ve Timokinon'un etkisini araştırmayı amaçladık. Metod: Çalışmada 300-400 gr ağırlığında 42 adet Wistar Albino rat kullanıldı. Trans-oral yaklaşım koterizasyon yöntemi ile efüzyonlu otit modeli oluşturuldu. Efüzyon oluşumu otomikroskobik bakı ve histopatolojik olarak tespit edildi. Ratlar 5 gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol grubu idi, 4 rattan oluşuyordu ve otit modeli oluşturulmayıp intraperitoneal olarak 0,1 ml Serum Fizyolojik verildi. İkinci grup 5 rattan oluşuyordu, otit modeli oluşturulup intraperitoneal olarak 0,1 ml Serum Fizyolojik verildi. Üçüncü grup 6 rattan oluşuyordu, otit modeli oluşturulup intraperitoneal olarak 10 mg/kg CAPE verildi. Dördüncü grup 6 rattan oluşuyordu, otit modeli oluşturulup enteral yoldan 10 mg/kg Timokinon verildi. Beşinci grup 5 rattan oluşuyordu, otit modeli oluşturulup intraperitoneal olarak 1 mg/kg Metilprednizolon verildi. Tedaviler 10 gün süre ile verildi.Tedavi sonrası ratların timpanik bullaları çıkarıldı, patolojik incelemesi yapıldı. Patolojik incelemede orta kulakta submukozal nötrofil lökosit sayısı ortalaması alındı. Bulgular: Kontrol grubunda submukozal nötrofil lökosit sayısı ortalaması 0,5 , Serum Fizyolojik verilen grupta 27,4 , CAPE verilen grupta 11 , Timokinon verilen grupta 17,7 , Metilprednizolon verilen grupta 23,9 idi. Kontrol grubu submukozal nötrofil lökosit sayısı ortalaması diğer tüm gruplardan anlamlı derecede az bulundu. CAPE verilen grubun submukozal nötrofil lökosit sayısı ortalaması Serum Fizyolojik verilen gruptan ve Metilprednizolon verilen gruptan anlamlı derecede düşük bulundu. Timokinon, Metilprednizolon ve Serum Fizyolojik verilen grupların aralarında anlamlı bir ilişki mevcut değildi. Sonuç: Bu sonuçlar dahilinde CAPE, inflamatuar reaksiyonun en önemli hücresi olan nötrofil lökositlerin submukozal infiltrasyonunu azaltmaktadır. Bu etkisi ile CAPE EOM tedavisinde faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Otitis media with effusion (OME) is a disease that presence of fluid in the middle ear without signs and symptoms of acute infection like fever, pain, erythema and bulgin of tympanic membrane. Its prevalence, is between %15 and 40 when considering children aged 5 years and infants, have a high value. The etiology is multifactorial and is still not fully elucidated. Although many agents used in medical treatment, there isn't a consensus in treatment protocol. Caffeic acid phenethyl ester (CAPE) and thymoquinone are agents which anti inflammatory properties have proven. But there isn't any study in the literature about contribution of these agents in treatment of OME. In this study we aimed to see, the effect of CAPE and thymoquinon, which anti inflammatory properties have been proven in another studies, on treatment of OME, is an inflammatory disease. Methods: In this study,42 Wistar Albino rats weighs 300-400 g were used. OME model was created with trans-oral approach cauterization method. Effusion formation was detected with automicroscopic and histopathologically. Rats divided into 5 groups. First group was control group, consisted of 4 rats and 0,1 ml saline was given intraperitoneally without creating an OME model. Second group was consisted of 5 rats, OME model created and 0,1 ml saline was given intraperitoneally. Third group was consisted of 6 rats, OME model created and 10 mg/kg CAPE was given intraperitoneally. Fourth group was consisted of 6 rats, OME model created and 10 mg/kg Thymoquinone was given enterally. Fifth group was consisted of 5 rats, OME model created and 1 mg/kg Methylprednisolon was given intraperitoneally. Treatment was given for 10 days. After treatment, tympanic bullas of rats were removed and pathologic examination were performed. The mean number of submucosal neutrophil leukocytes were taken in the middle ear pathological examination. Results: The mean number of submucosal neutrophil leukocytes in the control group was 0,5, saline group was 27,4 , CAPE group was 11 , Thymoquinone group was 17,7 , Methylprednisolon group was 23,9. The control group mean number of submucosal neutrophil leukocyte count was significantly less than the other groups. CAPE group mean number of submucosal neutrophil leukocyte count was significantly less than saline and Methylprednisolon groups. There was no significant relationship between saline group, Thymoquinone group and Methylprednisolon group. Conclusion: According to these results, CAPE reduces the submucosal infiltration of neutrophil leukocytes, which is the most important cells of the inflammatory reaction. With this effect, CAPE, may be beneficial in treatment of EOM.