Tibia cisim kırıklarında antegrad kilitli intramedüller çivileme sonuçlarımız
  1. Tez No: 379298
  2. Yazar: ÖMER SERKAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS DOĞRAMACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Tibia kırığı, intramedüller çivi, kaynamama, Tibia fracture, intramedullary nail, nonunion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Proximal ve distal kilitlemeli intramedüller çivileme yapılan tibia cisim kırıklı hastaların klinik sonuçları değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Mustafa Kemal Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde Ocak 2008 ile Ocak 2014 tarihleri arasında kilitli intramedüller çivileme ile osteosentez yapılan ve arşiv kayıtlarında takibi yeterli görülen 38 hastanın 41 tibia cisim kırığı çalışmaya dahil edildi. Hastalar yaş, cinsiyet, kırık etiyolojisi, kırığın tipi, dış ortamla ilişkisi, tibia kırığına eşlik eden patolojiler, kırık oluş anı ve ameliyata kadar geçen süre, yatış süresi, kaynama süresi, fonksiyonel sonuç ve ameliyat sonrası görülen komplikasyonlar açısından değerlendirilmiştir. Hastalar ayrıca Johner ve Wruhs kriterlerine göre mükemmel, iyi, orta ve kötü sonuç olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastalarımızın 28‟i (% 73,6) erkek,10‟u (% 26,4) ise kadınlardan oluşmaktadır. Hastalarımızın en küçüğü 16, en büyüğü ise 77 yaşında olup, ortalama yaş 33,8 idi. Çalışma grubumuzdaki hastalarımız, kırık oluş nedenlerine göre de değerlendirildi. Buna göre hastalarımızın 18‟inde (% 47,3) araç dışı trafik kazaları en sık neden olarak tespit edildi. Çalışmamıza alınan 41 tibia kırığının, 27‟si (% 65,8) kapalı, 14‟ü (% 34,2) açık kırık idi. Çalışma grubumuzda ortalama kaynama süresi 17,3 hafta olarak bulundu. Bu süre kapalı kırıklar için 16,8 hafta, açık kırıklarda ise 18,5 hafta olarak tespit edildi. Hastalarımızın, günlük aktivitelerini yapabilme dereceleri Johner ve Wruhs kriterlerine göre değerlendirildiğinde; 18 kişide mükemmel (% 47,3), 12 kişide iyi (% 31,5), 6 kişide orta (% 15,7) ve 2 kişide kötü (% 5,5) sonuç elde edilmiştir Sonuç: Elde edilen bilgiler, tibia cisim kırıklarında proximal ve distal kilitlemeli intramedüller çivilemenin uygun endikasyonlarda ve doğru teknikle uygulandığında, yüksek kaynama ve düşük komplikasyon oranları ile güvenilir ve seçkin bir tedavi yöntemi olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: Retrospective evaluation of the results of interlocking intramedullary nailing treatment in the open tibial shaft fractures. Materials and Methods: This study conducted at Mustafa Kemal University hospital, department of Orthopedic and Traumatology. Between January 2008 and January 2014: 38 patient with 41 tibia shaft fractures treated using the interlocking intramedullar nailing were included in the study. The patients were evaluated in terms of age, gender, fracture etiology, fracture form, related and surrounding environment, other pathologies accompanying the tibia fracture, fracture occurring time and the time, passed until operation, the post operative duration, union time, functional results and post–operative complications. The treatment results were rated as perfect, good, moderate and bad, according to the criteria of Johner and Wruhs. Findings Result: There was 28 (73.6%) male and 10 (26.4%) female patients, the youngest of the patients was 16, and the oldest one was 77 years old and the average age was 33.8 years. Road traffic accidents were the most common cause of the fracture (47.3%) of the patients. Twenty seven (65.8%) of 41 tibia fracture, which included to our survey were closed fracture and 14 (34.2%) of them were open fracture. In our survey, the average fracture union duration was found to be 17.3 weeks. This duration was 16.8 weeks for closed fracture and 18.5 weeks for open fracture. According to criteria of Johner and Wruhs: 18 (47.3) perfect, 12 (%31.5) good, 6 (%15.7) moderate and 2 (%5.5) bad results were obtained. Conclusion: The results of the current study shows that interlocking intramedullary nailing, when applied in appropriate indications and techniques in tibia fractures, is a safe and outstanding method of fixation with high union and low complication rate.