Beta karotenin sıçan overinde oluşturulan iskemi reperfüzyon hasarındaki etkisinin histopatolojik ve biyokimyasal olarak araştırılması
The i̇nvestigation of effects of beta carotene on i̇schemia-reperfusion i̇njury i̇n rat ovaries: biochemical and histopathological evaluation
  1. Tez No: 379352
  2. Yazar: ERDEM TOKTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Over, iskemi, betakaroten, rat, Ovary, ischemia, beta caroten, rat
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Beta Karotenin Sıçan Overinde Oluşturulan İskemi Reperfüzyon Hasarındaki Etkisinin Histopatolojik Ve Biyokimyasal Olarak Araştırılması Amaç: Çalışmamızda deneysel olarak overlerde iskemi ve iskemi-reperüzyon oluşturulan deney hayvanlarında, oluşabilecek hasarların önlenmesinde, Betakarotenin etkinliğinin olup olmadığı varsa etkinliğinin derecesi; biyokimyasal, immünohistokimyasal ve histokimyasal metotlar ile araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışmamızda; 8 ayrı gruptan oluşan toplam 48 adet Winstar albino rat kullanıldı. Deney grupları sham, 3 saat iskemisi, 3 saat iskemisi + 3 Saat reperfüzyon, 3 saat iskemisi + BK 50 mg/kg, 3 saat iskemisi + BK 100 mg/kg, 3 saat iskemi + 3 saat reperfüzyon + BK 50 mg/kg, 3 saat iskemisi + 3 saat reperfüzyon + BK 100 mg/kg ve sham + BK 100 mg/kg gruplarından oluşmaktadır. Over dokusunda biyokimyasal, moleküler ve patolojik incelemeler yapıldı. Bulgular: Histopatolojik sonuçlara baktığımızda iskemi ve iskemi/reperfüzyon gruplarında ovaryumda yoğun hemoraji görülürken BK uygulanan gruplarda minimal düzeyde hemoraji vardı. Yine immünohistokimyasal olarak NF-kβ incelendiğinde iskemi ve iskemi/reperfüzyon gruplarında aşırı derecede immünreaktivite gözlenirken, BK uygulaması sonrasında NF-kβ immünreaktivitesinde azalma gözlendi. IL-1b, IL-6 ve iNOS expresyonlarının iskemi ve iskemi/reperfüzyon gruplarında anlamlı derecede arttığı gözlenirken BK uygulanan gruplarda doz bağımlı olarak düzelme gözlenmiştir. Son olarak oksidatif stres/antioksidan parametleri incelediğimizde iskemi ve iskemi/reperfüzyon gruplarında MDA seviyesinin anlamlı derecede arttığı SOD ve GSH seviyelerinin ise aşırı derecede azaldığını BK 50 ve 100 mg/kg uygulamasının ise bu değerleri sağlıklı değerlere yaklaştırdığını görmekteyiz. Sonuç: Sonuç olarak ratlarda deneysel olarak oluşturulmuş over iskemi/reperfüzyon hasarında güçlü bir antioksidan olan beta karotenin koruyucu etkisini hem histopatolojik hem de moleküler ve biyokimyasal parametreler ile göstermiş olduk.
Özet (Çeviri)
The İnvestigation Of Effects Of Beta Carotene On İschemia-Reperfusion İnjury İn Rat Ovaries: Biochemical And Histopathological Evaluation Aim: We aimed to investigate the prevention of damage that may occur, if any degree of efficacy of beta-carotene whether the activity; biochemical, the immunohistochemical and histochemical methods on ischemia-reperfusion model that was made by experimental ovarian. Materials and Methods: In our study; A total of 48 rats were used which consists of 8 separate groups. Experimental groups consists of group sham, 3 hours ischemia, 3 hours ischemia + 3 hours ischemia reperfusion, 3 hours ischemia + BK 50 mg/kg, 3 hours ischemia + BK 100 mg/kg (oral) and 3 hours ischemia + 3 hours of reperfusion + BK 50 mg/kg, 3 hours ischemia + 3 hours of reperfusion + BK 100 mg/kg (oral), sham + BK 100 mg/kg. Biochemical, molecular and pathological examination was performed in overian tissue. Results: We examined histopathological results in ischemia and ischemia / reperfusion was observed dense hemorrhage in the ovarium whereas in the BK treated group had a minimal hemorrhage. When we also examined by immunohistochemistry of NF-kβ in ischemia and ischemia / reperfusion groups was extremely observed immunoreactivity, after BK the application, reduction of NF-kβ immunoreactivity was observed. The expression of IL-1b, IL-6 and iNOS in the ischemia and ischemia / reperfusion groups significantly increased, whereas a dose-dependent improvement was observed in the BK treated group. Finally, when we examined oxidative stress/ antioxidant parameters, we observed that MDA levels significantly increased and SOD and GSH level extremely reduced in ischemia and ischemia / reperfusion groups whereas the administration of BK 50 and 100 mg/kg, we observe that these values closer to the healthy values. Conclusion: As a result, we have shown by molecular and biochemical parameters that the protective effect of beta-carotene, which is a potent antioxidant, on ischemia-reperfusion model that was made by experimental ovarian.