Experimental tiroid disfonksiyonlu rat karaciğerinde total oksidan ve total antioksidan status parametreleri üzerine egzersizin etkilerinin araştırılması
The investigation of the effects of exercise on total oxidant and total antioxidant status parameters in the rat liver with experimental thyroid dysfunction
- Tez No: 379351
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Dayanıklılık egzersizi, deneysel hipertiroidi, total antioksidan status, total oksidan status, Endurance exercise, experimental hyperthyroidism, total antioxidant status, total oxidant status
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmada deneysel olarak hipertiroidi oluşturulan ratların karaciğer dokusunda TOS ve TAS parametreleri üzerine düzenli yapılan dayanıklılık egzersizinin etkilerinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Yirmi dört erkek Sprague Dawley rat 4 gruba bölündü: Kontrol, hipertroidi, egzersiz ve hipertiroidi + egzersiz. Hipertiroidi, 250 μg/kg vücut ağırlığı dozunda subkutan L-tiroksin uygulanarak oluşturuldu. Dayanıklılık egzersizi haftada 5 gün olmak üzere 8 hafta koşu bandında 23 m/dk hızda 45 dakika koşturularak yaptırıldı. Karaciğer homojenatlarında TAS ve TOS konsantrasyonları ölçüldü. Bulgular: Hipertiroidi grubu ile karşılaştırıldığında, düzenli egzersiz yapan ratların karaciğerinde TAS konsantrasyonunun arttığı ancak bu artışın istatistiksel olarak anlamlı düzeye ulaşmadığı tespit edildi (p=0.064). Egzersiz grubu ile karşılaştırıldığında hipertiroidi + egzersiz grubunda TOS konsantrasyonunun anlamlı düzeyde arttığı görüldü (p=0.035). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, hem hipertiroidizm hem de dayanıklılık egzersizinin karaciğer dokusunda total antioksidan statusu önemli oranda etkilemediğini ancak egzersizin, hipertiroidili rat karaciğerinde total oksidan statusu anlamlı düzeyde artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate whether any effect of a regular endurance exercise on TOS and TAS parameters in liver tissue of rats with experimentally induced hyperthyroidism. Material and Method: Twenty-four male Sprague Dawley rats were divided into four groups: control, hyperthyroidism, exercise, and hyperthyroidism + exercise. Hyperthyroidism was induced by L-thyroxine (250 μg/kg/day s.c.). The rats in exercise groups were submitted to run on a treadmill at a speed of 23 m/min for 45 minutes, 5 day/week for 8 weeks. TAS and TOS levels were measured on liver homogenates. Results: When compared to hyperthyroidism group, it was found that the liver TAS concentration increased in regular exercised rats, but this elevation did not reach a statistically significant level (p=0.064). Liver TOS concentration increased significantly in hyperthyroidism + exercise group when compared to exercise group rats (p=0.035). Conclusion: The results of study indicate that both hyperthyroidism and endurance exercise does not have a significant effect on the liver total antioxidant status, but endurance exercise increases significantly total oxidant status in liver tissue of rats with hyperthyroidism.