Cisplatin ile oluşturulan ovaryum hasarı üzerine curcumin ve beta-karoten etkilerinin karşılaştırılması
A comparison of curcumin and beta-carotene effects on ovarian damage induced by cisplatin
  1. Tez No: 502347
  2. Yazar: AYŞE CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU HANIM YAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Cisplatin, Ovaryum, Curcumin, Beta-karoten, Sıçan, Cisplatin, Ovary, Curcumin, Beta-carotene, Rat
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kemoterapötiklerin kullanımı sırasında oluşan doku hasarının azaltılabilmesi için en yaygın kullanılan alternatif tedavi yöntemi antioksidan maddelerin kullanımıdır. Mevcut çalışmada Curcumin (CUR) ve Beta-karoten (BK)'in Cisplatin (CİS) uygulanması ile ortaya çıkabilecek ovaryum hasarında olası koruyucu etkilerinin histolojik, histokimyasal ve biyokimyasal yöntemlerle incelenmesinin yanı sıra bu ajanların etkilerinin birbirlerine olan üstünlüğünün araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, 56 adet dişi Wistar albino türü sıçan kullanıldı ve rastgele 7 gruba ayrıldı (n=8). İlk uygulamada, sham grubuna 1 ml/kg susam yağı gavaj yoluyla, CİS grubuna 5 mg/kg CİS intraperitoneal (i.p.) yolla, CUR grubuna 200 mg/kg CUR gavaj yoluyla ve BK grubuna 100 mg/kg BK gavaj yoluyla verildi. CİS+CUR grubuna CİS uygulandıktan yarım saat sonra 200 mg/kg CUR verildi. CİS+BK gurubuna ise, CİS uygulandıktan yarım saat sonra 100 mg/kg BK verildi ve bir hafta sonra aynı uygulamalar tekrarlandı. 2. uygulamadan 5 gün sonra ovaryum dokuları çıkarılarak rutin histolojik doku takibi yapılıp parafin bloklar elde edildi. Parafin bloklarından alınan seri kesitlere Hemotoksilen eozin ve Masson trikrom boyama metodları uygulandı ve ovaryum rezervini belirlemek için folikül sayımı yapıldı. Ovaryum dokularında AMH (anti-müllerian hormon) ve NFk-B (nükleer faktör kappa beta) ekspresyonu belirlendi. TUNEL yöntemi ile apoptotik hücreler sayıldı. Malondialdehit, süperoksit dismütaz ve katalaz düzeylerini belirlemek için ELISA yöntemi uygulandı. Çalışmadan edinilen histopatolojik bulgulara göre, CİS'in oluşturduğu ovaryum hasarı üzerine iki antioksidan da koruyucu özellik gösterdi. Ayrıca, CUR ve BK'in CİS uygulaması sonrası azalan primordiyal, primer, preantral, sekonder ve tersiyer foliküllerin sayısında koruyucu özellik gösterirken CİS grubunda artmış atretik folikül sayısı mevcuttu. Foliküllerdeki AMH immünreaktivite yoğunluğunun CUR+CİS grubunda kontrole yakın olduğu gözlendi. NF-kB immünreaktivite yoğunluğu sonuçları her iki antioksidanında koruyucu etki gösterebileceği yönündeydi. Apoptatik hücre sayımı sonuçları BK ve CUR'in antiapoptatik rol üstlendiğini ancak CUR'in daha etkili olduğunu gösterdi. Katalaz ve malondialdehit ölçüm sonuçları da diğer sonuçlara benzer şekilde CUR'in CİS'in neden olduğu ovaryum hasarına karşı BK'den daha koruyucu olduğunu destekledi. Sonuç olarak bu çalışmada CİS'in ovaryumda oluşturduğu hasara, CUR'in BK'den daha koruyucu etkiye sahip olduğu gösterildi. CİS ile tedavi edilen kanser hastalarında ovaryum fonksiyonlarının korunması ve infertilitenin önlenmesi için CUR'in önemli bir rol üstlenebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The use of antioxidants is the most commonly used alternative treatment method for reducing tissue damage during chemotherapeutic use. In the current study, it was aimed to investigate the protective effects of Curcumin (CUR) and Beta-carotene (BK) on ovarian damage caused by Cisplatin (CIS) application by histological, histochemical and biochemical methods as well as to investigate the superiority of the effects of these agents on each other. In the study, 56 Wistar albino rats were used and randomly divided into 7 groups (n = 8). In the first application, sham group with 1 ml / kg sesame oil gavage, 5 mg / kg CIS was injected intraperitoneally (i.p.) to the CIS group, 200 mg / kg CUR gavage to the CUR group and 100 mg/ kg BK gavage to the BK group. CUR was given at 200 mg /kg half an hour after CIS+CUR was injected CIS. After CIS+BK application, 100 mg / kg BK was given half an hour after CIS application and and a week later the same applications were repeated. 5 days after the 2nd application, ovarium tissues were removed and routine histological tissue was added to obtain paraffin blocks. Hematoxylin eosin and Masson tricrom staining methods were applied to serial sections from paraffin blocks and follicle counts were performed to determine the ovarian reserve. Expression of AMH (anti-mullerian hormone) and NFk-B (nuclear factor kappa beta) was detected in ovarian tissues. Apoptotic cells were counted by the TUNEL method. ELISA was used to determine malondialdehyde, superoxide dismutase and catalase. According to histopathological findings obtained from the study, two antioxidants showed protective properties on the ovary damage caused by CIS. In addition, there was an increased number of atretic follicles in the CIS group when CUR and BK showed protective properties in the number of primordial, primar, preantral, secondary, and inverse follicles declining after CIS application. The intensity of AMH immunoreactivity in the follicles was observed to be close to control in the CUR+CIS group. The results of NF-kB immunoreactivity intensities suggest that both antioxidants may have a protective effect. Apoptotic cell count results showed that BK and CUR had an antiapoptotic role but CUR was more effective. Catalase and malondialdehyde measurement results also supported that CUR is more protective than BK for ovarian damage caused by CIS, similar to other results. In the study, the damage caused by CIS in the ovarium was shown to have a protective effect of CUR more than BK. It is thought that CUR may play an important role in the prevention of ovarian function and infertility in cancer patients treated.