Gebelikte evlilik uyumu ve sosyal destek arasındaki ilişki
The relationship between the marital adjustment and social support in pregnancy
- Tez No: 379380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP EJDER APAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Ebe, Evlilik Uyumu, Sosyal Destek, Marital Adjustment, Midwife, Pregnancy, Social Support
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Gebelikte Evlilik Uyumu ve Sosyal Destek Arasındaki İlişki Amaç: Bu araştırma, gebelikte evlilik uyumu ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı niteliktedir. Araştırma Sağlık Bakanlığı Erzurum Nenehatun Kadın-Doğum Hastanesi'nde yapılmıştır. Araştırmanın evreni Erzurum Nenehatun Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesine başvuran tüm gebeler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini 2014 yılı Şubat-Ağustos aylarında ilgili hastaneye başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 315 gebe kadın oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”ve“Çiftler Uyum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, standart sapma ve Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerin Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği toplam puan ortalamasının 61.68±20.05, Çiftler Uyum Ölçeğine ait puan ortalamasının 34.93±13.30 olduğu bulunmuştur. Gebelikte Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ortalama puanları ile Çift Uyumu, Çift Doyumu ve Sevgi gösterme alt boyutları ortalama puanları arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ile Çiftlerin Bağlılığı alt boyutu arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Gebelerin sosyal desteğinin yüksek olduğu fakat çift uyumlarının düşük olduğu belirlenmiştir. Gebelerde algılanan sosyal destek arttıkça, evlilik uyumunun azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between the Marital Adjustment and Social Support in Pregnancy Aim: This study was conducted to determine the relationship between the marital adjustment and social support in pregnancy. Material and Method: This is a descriptive and relationship-seeking study. It was conducted at Erzurum Nenehatun Gynecology and Obstetrics Hospital, under the Ministry of Health. The population of the study consisted of all pregnant women applying to Erzurum Nenehatun Gynecology and Obstetrics Hospital. The sample group of the study consisted of 315 pregnant women, who applied to the relevant hospital between February-August 2014 and accepted to participate in the study.“Personal Information Form”,“Multi-Dimensionally Perceived Social Support Scale”, and“Dyadic Adjustment Scale”were used to collect the data. The data were evaluated by using the percentage, mean, standard deviation and the pearson correlation test. Results: Pregnant women had a total mean score of 61.68±20.05 in the Multi-Dimensionally Perceived Social Support Scale and a total mean score of 34.93±13.30 in the Dyadic Adjustment Scale. A statistically negative and significant relationship was determined between the Multi-Dimensionally Perceived Social Support Scale and the subscales of Dyadic Adjustment, Dyadic Satisfaction and Showing Love. On the other hand, a positive and significant relationship was determined between the Multi-Dimensionally Perceived Social Support Scale and the Dyadic Commitment. Conclusion: According to recevied mean scores, it was determined that pregnant women had high levels of social support but low levels of dyadic adjustment. It was determined that as the social support perceived by pregnant women increased, the marital adjustment decreased.