Günübirlik cerrahi geçirecek çocukların annelerinin ameliyat hakkında bilgi ve anksiyete düzeylerinin belirlenmesi
Determination of i̇nformation and anxiety levels of mothers whose children were going to have a pediatric dily surgey about surgical operation
- Tez No: 379379
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne, anksiyete, bilgi düzeyi, günübirlik cerrahi, Mother, anxiety, information level, daily surgery
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Günübirlik Cerrahi Geçirecek Çocukların Annelerinin Ameliyat Hakkında Bilgi ve Anksiyete Düzeylerinin Belirlenmesi Amaç: Bu araştırma; günübirlik cerrahi geçirecek çocukların annelerinin, günübirlik cerrahi işlemler hakkındaki bilgi ve anksiyete düzeylerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Erzurum il merkezinde bulunan, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi ve Çocuk Yan Dallar Kliniğinde Eylül 2014 - Ocak 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın yapıldığı tarihler arasında ilgili kliniğe günübirlik cerrahi nedeniyle başvuran, araştırmaya katılmayı kabul eden 284 çocuk ve annesi araştırmaya dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında Anket Formu ve Durumluluk-Süreklilik Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılım, ortalama, t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin yaş ortalamasının 29.69±6.10 yıl olduğu, %34.2'sinin lise mezunu olduğu bulunmuştur. Araştırmada, annelerin %89.1'inin ameliyat öncesi anestezi hakkında bilgilendirildiği, bilgilendirilen annelerin %83.0'ünün bu bilgilendirmeyi doktorları tarafından aldığı saptanmıştır. Annelerin %40.8'i günübirlik cerrahi nedeniyle bir endişe yaşadığını, endişe yaşayan annelerin %27.1'i cerrahi girişim sonrası çocuğunun uyanamama ihtimali nedeniyle endişelendiklerini bildirmişlerdir. Annelerin durumluk ve süreklilik anksiyete ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalamasının sırasıyla, 46.79±5.37 ve 45.32±6.17 olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Annelerin durumluluk-süreklilik anksiyete ölçeğinden aldıkları puan ortalamalarına göre orta düzeyde anksiyeteye sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Determination of information and anxiety levels of mothers whose children were going to have an pediatric daily surgey about surgical operations Purpose: This research was carried out to determine the knowledge and anxiety levels of mothers, whose children were going to a pediatric daily surgey, about daily operations. Material and Method: The research was made between September 2014 and January 2015 in the pediatric surgery department of Erzurum Regional Education and Research Hospital in the center of Erzurum. It was accepted the 284 children and their mothers who came to the daily surgery clinic between the study dates into this study. It was used to questionnary form and the State-Trait Anxiety Inventory to collect the data. We used to the Percentage Distribution, mean, t test, an one way variance analysis to evaluate the data. Results: It was found that the mean age of the mothers was 29.69 ± 6.10 years and 34.2% of them had graduated from a high school. In the research, it were determined that 89.1% of the mothers were informed of preoperative anesthesia and also 83.0% of the mothers were received this informations by the doctors. 40.8% of the mothers reported a concern because of the day surgery and 27.1% of this mothers reported that they worry because of the possibility about the child didn't wake up after the surgery. It was found that mothers total mean score from the state and permanent anxiety scale respectively 46.79±5.37 and 45.32±6.17. Conclusion: It was determined that had middle anxiety levels according to the mean scores of them obtained from State-Trait Anxiety scale.