Kanser hastalarına bakım veren aile üyelerinin bakım yükü ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişki
The relation between caretaking weight and anger expression styles of the family members who take care of a cancer patient
- Tez No: 379382
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım vericiler, bakım yükü, kanser, öfke ifade tarzları, Caretakers, caretaking weight, cancer, anger management styles
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kanser Hastalarına Bakım Veren Aile Üyelerinin Bakım Yükü Ve Öfke İfade Tarzları Arasındaki İlişki Amaç: Bu araştırma kanser hastalarına bakım veren aile üyelerinin bakım yükü ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkiyi ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma, Ocak 2013-Ocak 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi onkoloji kliniklerinde ayakta veya yatarak tedavi gören kanser hastalarına bakım veren toplam 250 hasta yakını oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, Tanıtıcı Bilgi Formu, Bakım Verme Yükü Ölçeği ve Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği kullanılarak toplanılmıştır. Toplanan veriler bilgisayar ortamında frekans ve yüzdelik dağılımlar, bağımsız gruplarda t-testi, Tek Yönlü Varyans analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Pearson Korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan bakım vericilerin çoğunun %37.6'sının köyde yaşadığı, %53.2'sinin kadın, %30.8'inin ilkokul mezunu, %52'sinin geliri giderinden az ve %57.6'sının evli olduğu tespit edilmiştir. Bakım verenlerin algıladıkları bakım yükünün hafif düzeyde olduğu, ayrıca öfke dışta ve öfke içte düzeylerinin orta, öfke kontrol ve sürekli öfke seviyelerinin ise orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği'nin sürekli öfke, öfke içte ve öfke dışta alt boyut puan ortalamaları ile Bakım Verme Yükü Ölçeği'nin toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişki; öfke kontrol alt boyut puan ortalaması ile Bakım Verme Yükü Ölçeği'nin toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda, öfkesini bastıran ve öfkesini dışa vuran bakım verenlerin bakım yüklerinin yüksek olduğu, öfkelerini kontrol edenlerin bakım yükünün düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Relation Between Caretaking Weight and Anger Expression Styles of the Family Members Who Take Care of a Cancer Patient Aim: This research is carried out to determine the relation between caretaking weight and anger expression styles of the family members who take care of a cancer patient in a definitive and relation searching design. Materials and Method: This research is carried out during January 2013-2015 at Erzurum Atatürk University Research and Implementation Center and Region Education and Research Hospital's Oncology Service Clinics, with 250 patients' relatives who escort cancer patients being treated standing or in bed. The research data is accumulated by the usage of Explanatory Information Form, Caretaking Weight Scale and Constant Anger and Anger Expression Style Scale. The accumulated data is evaluated with Unidirectional Variance analysis, Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis test and Pearson Correlation analysis. Results: It is determined that the people who join the research have a distribution as 37.6% living in villages, 53% female, 30% elementary school graduate, 52% with an expenditure over income and 57% married. It is also determined that the perceptional caretaking weight level is at low, while the constant anger, external anger and internal anger level is at low and anger management level is at the medium. It is indicated that there is a statistically meaningful relationship between the average of Constant Anger and Anger Expression Style Scale's subdimension point and Caretaking Weight Scale's sum average in a positive direction; while there is a statistically meaningful relationship between the anger management subdimension average point and Caretaking Weight Scale's sum point average in a negative direction. Conclusion: According to the research, it is determined that the caretaking weight of the caretakers who press and supress the anger is high, the caretaking weight of the caretaker who manage the anger is low.