Genç ve yetişkin kayakçılarda zihinsel beceri, duygusal zeka ve yarışma kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analyzing the relationship among mental skills, emotional intelligence and competition anxiety in young and adult skiers
  1. Tez No: 379418
  2. Yazar: AMİN AZİMKHANİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜRSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Kayakçılar, Yarışma Kaygı, Zihinsel Beceri
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, aktif olarak kayak sporu yapan genç ve yetişkin bayan/erkek kayakçıların zihinsel beceri, yarışma kaygısı ve duygusal zeka arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Kayakçılar 14-34 yaş grubunda alp disiplini kayağı yapan ve her hangi bir sağlık sorunu bulunmayan 81 erkek, 37 kadın toplam 118 sporcudan oluşmaktadır. Kayakçıların 71'i genç, 47' si ise yetişkindir. Verilerin normal değerlendirilmesi için K-S, değişkenler arasındaki farkı incelemek için Pearson Korelasyon katsayısı testi, zihinsel beceri durumunu tahmin etmek için Multiple Regression test yöntemi kullanılmıştır. İki bağımsız grup arasındaki değişkenin farkını belirlemek için bağımsız t ve Mann-Whitney (U) testi, bağımsız gruplar arasındaki değişken farkını belirlemek için ise ANOVA tesi kullanılmıştır. Bulgular: Kayakçıların zihinsel becerilerinin artması ile yarışma kaygısı, zihinsel becerinin artması ile bilişsel kaygının azaldığı belirlenmiştir. Zihinsel beceri yeteneğinin artması ile duygusal zekanın artabileceği görülmüştür. Kadın ve erkek kayakçılarda zihinsel beceri arasında bir fark olmadığı görülmüştür. Eğitim seviyesine göre yarışma kaygısı, duygusal zeka ve zihinsel becerilerinin ortalama değerleri arasında istatistiksel bakımdan anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuç: Bu çalışmamızda, genç ve yetişkin kayakçılarda zihinsel becerinin artmasıyla kayakçılarda duygusal zekanın artabileceği, zihinsel beceriler arttıkça da yarışma kaygısının azalabileceği görülmüştür. Ayrıca kayakçıların zihinsel becerilerinin artmasıyla bilişsel kaygı düzeylerinde azalmanın olabileceği de belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Analyzing the Relationship among Mental Skills, Emotional Intelligence and Competition Anxiety in Young and Adult Skiers Aim: The aim of this study is to investigate whether mental skills, competition anxiety and emotional intelligence of young and adult female/male active skiers have a negative and positive influence on their sports performance. Material and Method: Skiers alpine skiing in the age group of 14-34 and who do not have any health problems, 81 men, and 37 women consists of a total of 118 athletes. Number of young skiers are 71 and 47 are adults. K-S (Kolmogorrov-Smirnov) test was used to evaluate the collected data while the difference between the variables was analyzed by using Pearson Correlation coefficient. In addition, Multiple Regression test method was employed to predict the mental skill (of the competition anxiety on emotional intelligence). Moreover, independent T and Mann-Whitney (U) tests were utilized to determine the difference of a variable between two independent groups, and ANOVA test was used in order to specify the difference of variable among independent groups. Results: It was found out that the level of competition anxiety of the skiers decreases as their mental skills improve, and as the mental skill increases, cognitive anxiety decreases. It was seen that the increase in the ability of mental skills may lead to an increase in emotional intelligence. The study also showed that there are no differences in mental skills between female and male skiers. No statistically significant differences were observed between the level of competition anxiety, emotional intelligence and mental skills according to education level. Conclusion: This study reveals that as mental skills of young and adult skiers improve, their emotional intelligence also improves, and as their mental skills improve, the level of competition anxiety decreases. Furthermore, thanks to the improvement in the mental skills of skiers, their level of cognitive anxiety may drop off.