Parasetamol içeren kombine farmasötik preparatların uplc yöntemi ile kantitatif analizi
Quantitative analysis of combined pharmaceutial preparations containin paracetamol by uplc method
- Tez No: 379430
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KADIOĞLU, PROF. DR. ERDAL DİNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kantitatif analiz, UPLC yöntemi, Parastemol-Askorbik asit-Aspirin karışımı, Parasetamol-Kafein-Aspirin karışımı, Farmasötik Preparat, Kemometri, Klasik-UPLC, UPLC-PCR, UPLC-PLS, Quantitative Analysis, UPLC method, Paracetamol-Ascorbic acid-Aspirin mixture, Paracetamol-Cafeine-Aspirin mixture, Pharmaceutical Preparation, Chemometry, Classical-UPLC, UPLC-PCR, UPLC-PLS
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Amaç: Bu doktora tez kapsamında, parasetamol (PAR) içeren, askorbik asit (AA), kafein (KAF) ve aspirin (ASP)?nin de bulunduğu, dörtlü kombine farmasötik preparatların kantitatif analizi için, yeni bir UPLC yönteminin geliştirilip valide edilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: AA-PAR-ASP ve PAR-KAF-ASP karışımlarını içeren kombine farmasötik preparatlarda bu adı geçen maddelerin daha iyi ayrılıp analiz edilebilmeleri için mobil faz sistemi, pH, akış hızı, kolon sıcaklığı gibi UPLC yöntem şartları optimize edildi. Bulgular: Çalışmada, mobil faz olarak asetonilril ve 0.1 M CH3COOH (25:75, h/h), akış hızı 0.3 ml/dk, kolon sıcaklığı 35 oC ve 245 nm dalga boyu ile 280 nm dalga boyu aralığında ??=5nm?lik intervaller ile alınan 8 farklı dalga boyu çalışma parametreleri kullanılarak farmasötik preparatlar içerisinde aktif bileşenlerin iyi bir ayırımla birlikte analizleri gerçekleştrildi. Belirlenen en optimal kromatografik şartlar altında, klasik UPLC, UPLC-PCR ve UPLC-PLS yöntemleri ile iki ayrı ticari farmasötik preparatın kantitatif analizleri gerçekleştirildi. AA-PAR-ASP ve PAR-KAF-ASP kombinasyonlarını içeren sentetik karışımların gün içi-günler arası analizleri ve standart ekleme teknikleri kullanılarak geliştirilen klasik UPLC, UPLC-PCR ve UPLC-PLS yöntemleri valide edildi. Sonuç: Sonuç olarak klasik UPLC, UPLC-PCR ve UPLC-PLS yöntemleri, AA-PAR-ASP ve PAR-KAF-ASP karışımlarından oluşan iki değişik dozaj formunun eş zamanlı kantitatif analizine başarı ile uygulandı. Geliştirilen klasik UPLC ve UPLC-Kemometrik kalibrasyonlarının örneklerde seçilen aktif bileşenlerin analizi için başarılı bir sonuç verdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: In this PhD. thesis, It is aimed to develop and validate a quantitative UPLC method for quaternary combined pharmaceutical preparation including parasetamol (PAR) and also ascorbic acid (AA), cafeine (CAF) and aspirine (ASP) Material and Method: UPLC parameters as mobil phase system, flow rate, Ph and column temperature were optimized in order to seperate and analyze the combined pharmaceutical dosage forms including AA-PAR-ASP and PAR-KAF-ASP mixtures.. Results: In the study, active compounds of pharmaceutical preparation were simultaneously analyzed with good separation by using acetonitrile and 0.1 M CH3COOH (25:75, v/v) as mobile phase, 0.3 mL/min flow rate, 35 oC column temperature and ??=5nm of intervals obtained from 8 different wavelength between 245 - 280 nm. Under the optimum chromatographic conditions, two different commercial pharmaceutical preparations were quantitatively analyzed by classical UPLC, UPLC-PCR and UPLC-PLS methods. Developed classical UPLC, UPLC-PCR and UPLC-PLS methods were validated by using standard addition method and analyzing intra-day and inter-day measurements of synthetic mixtures of AA-PAR-ASP and PAR-KAF-ASP combinations. Conclusion: As a result of these, classical UPLC, UPLC-PCR and UPLC-PLS methods were succesfully applied onto simultaneous determination of two different dosage forms containing AA-PAR-ASP and PAR-KAF-ASP mixture. It is determined that developed classical UPLC and UPLC-Chemometric calibrations succeed in analysis of active compounds of selected samples