Adenoviruslar ile obezite arasındaki ilişkinin invitro olarak incelenmesi
In-vitro investigation of the relationship between obesity and adenoviruses
  1. Tez No: 379429
  2. Yazar: MURAT KARAMEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ALTOPARLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Adenovirus-36, leptin, obezite, Adenovirus-36, leptin, obesity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç:Bu çalışmada, obez çocuk ve yetişkin bireyler ile kontrol grubu olarak obez olmayan çocuk ve yetişkin bireylerden alınan kan örneklerinde Adenovirus-36 antikor pozitifliğinintespit edilmesi veantikor pozitifliği ile serum kolesterol, Düşük Yoğunluklu Lipoprotein (LDL), trigliserid, leptin, Tümör Nekrozis Faktör-alfa (TNF-alfa) ve İnterlökin-6(IL-6) seviyeleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot:Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Endokrinoloji Polikliniği'nden obez (n:96) ve obez olmayan (n:50) çocuktan, Dahiliye (Endokrinoloji) Polikliniği ve Akupunktur ve Alternatif Tedaviler Araştırma ve Uygulama Merkezinden obez (n:80) ve obez olmayan (n:50) yetişkinden alınan kan örneklerinde hem Adenovirus-36 antikor pozitifliği, hem de leptin, TNF-alfa ve IL-6 seviyeleri ELISA yöntemi ile araştırılmıştır. Bulgular:Obez çocuklarda (n:96) Adenovirus-36 IgG antikor pozitifliği %27.1 (n:26) olarak bulunurken, kontrol grubunu oluşturan çocuklarda (n:50) bu virusa spesifik antikor pozitifliği %6 (n:3) olarak tespit edilmiştir. Bir diğer yandan obez yetişkin bireylerde (n:80) Adenovirus-36 IgG antikor pozitifliği %17.5 (n:14), obez olmayan yetişkin bireylerde (n:50) ise %4 (n:2) olarak saptanmıştır. Serum kolesterol, TG, LDL, TNF-alfa ve IL-6 düzeyleri bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamazken,leptin düzeylerinin hem çocuk, hem de yetişkin obez bireylerde kontrol gruplarına göre anlamlı düzeylerde düşük olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Yaptığımız çalışma ile obez çocuk ve obez yetişkin bireylerde Adenovirus-36 antikor pozitifliğinin prevalansını belirledik.Sonuçlarımız, mevcut literatür verileri ile paralel olarak çocuk ve yetişkinlerde adenovirusların obezite etkeni olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, mevcut çalışmadan elde edilen sonuçların hem ülkemiz hemde dünya literatürüne önemli katkılarının olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the Adenovirus-36 antibody positivity from blood samples collected from both obese children-adults and control groups consisting of non-obese children-adults, also to investigate correlations between the antibody positivity with serum lipid, Low-density lipoprotein (LDL), triglycerides, Tumor Necrosis Factor-alpha (TNF-alpha), Interleukin 6 (IL-6) and leptin levels. Material-Method: Both Adenovirus-36 antibody positivity and TNF-alpha, leptin, IL-6 levels were detected from blood samples collected from obese children (n:96), non-obese children (n:50) from Endocrinology Clinic of Child Health and Diseases and obese adults (n:80), non-obese adults (n:50) from Internal Medicine (Endocrinology) Clinic and Acupuncture and Alternative Therapies Research and Application Center, Ataturk University, Research Hospital, by ELISA method. Results: Adenovirus-36 antibody positivity was determined 27.1% (n:26) in obese children (n:96) while it was exactly determined as 6% (n:3) in non-obese children (n:50). On the other hand, Adenovirus-36 antibody positivity was determined 17.5% (n:14) in obese adults (n:96) while it was determined as 4% (n:2) in non-obese adults (n:50). There was no significant difference with regard to serum lipid, LDL, triglycerides, TNF-alpha and IL-6 levels, however it was detected that there was statistically significant difference between groups in the terms of leptin level. Conclusion:We determined the prevalence of Adenovirus-36 antibody positivity in obese children and adults with this study. Our results show that adenoviruses may be an obesity agent both adults and children,parallel with the current literature data. Based on these reasons, we believe that the data we achieved in this present study may have important contribution to both national and international literature.