Annelerin doğum sonu dönemde yaşam kalitesi ve desteklerinin değerlendirilmesi
Assessment of quality of life and supports of mothers in postpartum period
  1. Tez No: 379434
  2. Yazar: SERAP ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum Sonu Dönem, Doğum Sonu Destek, Doğum Sonu Yaşam Kalitesi, Postpartum Period, Postpartum Support, Postpartum Quality of Life
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Araştırma; annelerin doğum sonu dönemde yaşam kalitesi ve desteklerinin değerlendirilmesi, destek sistemlerini etkileyen faktörlerin belirlenerek yaşam kalitesi ile doğum sonu destek arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, 01 Şubat 2013– 27 Ocak 2014 tarihleri arasında Erzurum ili Yakutiye ve Palandöken İlçelerine bağlı 6 Aile Sağlığı Merkezine başvuran, postpartum 4-6. haftalar arasında, sağlıklı bebeği olan, işbirliği ve iletişime açık, 240 anne ile yürütülmüştür. Verilerin değerlendirilmesinde;“Kişisel Bilgi Formu”,“Doğum Sonu Yaşam Kalitesi Ölçeği”ve“Doğum Sonu Destek Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılım, ortalama, t-testi, Tek Yönlü Varyans analizi, Kruskall Wallis, Mann Whitney - U ve Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin DSYKÖ' den aldıkları toplam puan ortalamasının 16.53±0.83 olduğu saptanmıştır. Annelerin DSDÖ' den ihtiyacın önemi boyutundan aldıkları toplam puan ortalamasının144.40±77.56 olduğu, alınan destek boyutu toplam puan ortalamasının ise 108.80±80.45 olduğu saptanmıştır. DSYKÖ ile DSDÖ puan ortalamaları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde, ihtiyacın önemi ile doğum sonrası yaşam kalitesi puan ortalamaları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur ( p0.05). Sonuç: Annelerin DSYKÖ'inden aldıkları puan ortalamalarına göre yaşam kalitelerinin orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Annelerin DSDÖ' inden aldıkları puan ortalamaları değerlendirildiğinde ise önemli düzeyde desteğe ihtiyaç hissettikleri, ancak bu ihtiyaca yönelik alınan desteğin çok fazla olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Assessment of Quality of life and Supports of Mothers in Postpartum Period Objective: Thisdescriptive study was conducted in order to assess quality of life and supports of mothers in the postpartum period, and examine relationship between quality of life and postpartum support by determining factors affecting support systems. Material and Method: The study was conducted with 240 mothers who applied to 6 Family Health Centers in the Yakutiye and Palandöken districts of Erzurum Province between 01 February 2013 and 27 January 2014, were open to cooperation and communication, were between postpartum 4th and 6th weeks, and had a healthy infant. Data were collected by using“Personal Information Form”,“Maternal Postpartum Quality of Life Questionnaire”and“Postpartum Support Questionnaire”. Percentage distribution, mean, t-test, One-Way Analysis of Variance, Kruskall Wallis, Mann Whitney U, and correlation analysis were used to assess the data. Results: It was determined that total mean score obtained by mothers fromMAPPQOLwas16.53±0.83. While total mean score obtained by mothers from subscale“importance of need”in PSQ was 144.40±77.56, their total mean score for the subscale“support received”was 108.80±80.45. Examining relationship between MAPPQOL and PSQ mean scores; there was a significant relation between mean scores of importance of need and postpartum quality of life (p0.05). Conclusion: According to mean scores obtained by mothers from MAPPQOL, it was found out that their quality of life was at medium level. On the other hand, when their PSQ mean scores were examined, it was determined that they were considerably feeling the need of support, but the support received for this need was not so much.