Tip II diyabetes mellituslu hastalarda hastalık algısı, psikososyal uyum ve glisemik kontrolün değerlendirilmesi
The assess of illness perception, psychosocial adjustment and glycemic control in type II diabetic mellitus patients
- Tez No: 379442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELANUR YILMAZ KARABULUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Glisemik kontrol, hastalık algısı, hemşirelik, psikososyal uyum, tip II DM, Glycemic control, illness perception, nursing, psychosocial adjustment, type II DM
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Amaç: Araştırma tip II Diyabetes Mellituslu bireylerin hastalık algısı, psikososyal uyumlarını ve etkileyen faktörleri belirlemek ve bu değişkenlerin glisemik kontrole etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırma Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji, Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Endokrinoloji poliklinik ve kliniklerinde Haziran 2012 ve Ocak 2014 tarihleri arasında tedavi gören 300 Tip II diyabet hastası ile yürütülmüştür. Araştırma verileri hasta tanıtım formu, HAÖ ve PSUÖ ile toplanmıştır. Bulgular: HAÖ hastalık belirtileri boyutu puan ortalaması 7.48±3.09, hastalık hakkındaki görüşler boyutu alt boyutları puan ortalamaları; duygusal temsiller 21.09±4.91, sonuçlar 18.95±2.40, kişisel kontrol 18.50±2.27, süre (akut/kronik) 17.68±1.74, tedavi kontrolü 17.26±1.84, süre (döngüsel) 14.59±1.41 ve hastalığı anlayabilme 14.45±3.14'dir. HAÖ hastalık nedenleri boyutunun alt boyutları puan ortalamaları; risk etkenleri 16.91±3.68, psikolojik atıflar 15.87±03.90, bağışıklık 6.15±2.12, kaza veya şans 2.95±1.32 olarak saptanmıştır. PSUÖ toplam puan 48.20±23.91, PSUÖ alt boyut puanları; seksüel ilişki 8.31± 5.92, mesleki çevre 7.96±4.78, sosyal çevre 6.73±5.38, sağlık bakımına oryantasyon 9.13± 4.10, psikolojik baskı 6.88±4.28, geniş aile ilişkileri 2.79±2.36 ve aile çevresi 6.40±4.42'dir. Hastaların %32.6'sinin uyum düzeyinin iyi, %23.7'sinin orta ve %43.7'sinin kötü olduğu belirlenmiştir. HAÖ ve PSUÖ puan ortalamaları ile glisemik kontrol değişkenleri arasında önemli ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Hastaların tanıtıcı ve hastalığa ait özelliklerine göre hastalık algısı, psikososyal uyum düzeylerinin farklılık gösterdiği ve hastalık algısı, psikososyal uyum düzeylerinin HbA1c düzeyini etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the research is to determine the assess of illness perception, psychosocial adjustment and affecting factors in type II diabetics, and to examine the glycemic control influence of these variables. Material and Method: This descriptive study was performed on 300 type II diabetics who had medical treatment between July 2012 and January 2014 at Erzurum Regional Training and Research Hospital Endocrinology clinic and Ataturk University Yakutiye Research Hospital Endocrinology policlinic and clinics. The study data were collected using patient information sheets, IPQ and PAIS-SR. Results: IPQ The scores of IPQ illness symptoms were 7.48±3.09, the averages of opinions about the illness subscales; emotional representatives 21.09±4.91, results 18.95±2.40, personal control 18.50±2.27, timeline (acute/chronic) 17.68±1.74, treatment control 17.26±1.84, timeline (cyclical) 14.59±1.41 and illness percception 14.45±3.14. IPQ illness reasons subscale scores; risk factors were 16.91±3.68, psychological attributions 15.87±03.90, immunity 6.15±2.12, accident or luck 2.95±1.32. PAIS-SR in total 48.20±23.91, PAIS-SR subscale scores; sexual relation were 8.31± 5.92, professional circle 7.96±4.78, social circle 6.73±5.38, healthcare orientation 9.13± 4.10, psychologic pressure 6.88±4.28, family relations 2.79±2.36 and family circle 6.40±4.42. The adjustment of 32.6% of the patients were good, 23.7% patients were moderate, 43.7% patients were poor. An important correlation was recorded between IPQ and PAIS-SR scores, and gly- cemic control variables. Conclusion: It was determined that in accordance with descriptive qualities and illness qualities illness perception, and psychosocial adjustment levels can have differences, and illness perception influences the HbA1c level of psychosocial adjustment levels.