Progresif gevşeme egzersizlerinin lomber disk hernisi ameliyatı olan hastaların anksiyete ağrı ve uyku kalitesine etkisi
The effect of progressive relaxation exercises on anxiety pain and sleep quality of patients with the lumbar herniated disc surgery
- Tez No: 379443
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİHA KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, anksiyete, hemşire, lomber disk hernisi, progresif gevşeme egzersizleri, uyku kalitesi, Pain, anxiety, nurse, lumbar disc herniation, progressive relaxation exercises, sleep quality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Progresif Gevşeme Egzersizlerinin Lomber Disk Hernisi Ameliyatı Olan Hastaların Anksiyete, Ağrı ve Uyku Kalitesine Etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı progresif gevşeme egzersizlerinin lomber disk hernisi ameliyatı olan hastaların anksiyete, ağrı ve uyku kalitesine etkisini incelemekti. Materyal ve Metot: Araştırma; Eylül 2013-Ocak 2014 tarihleri arasında Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi nöroşirurji kliniğinde, deney-kontrol gruplu deneysel model kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini basit rastgele örneklem yöntemiyle seçilen 97 hasta (50 kontrol, 47 deney) oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında hastaların sosyo-demografik özelliklerini içeren anket formu, durumluk-sürekli kaygı ölçeği, VAS-Ağrı ve GKUÖ kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Ki-kare analizi, bağımlı ve bağımsız gruplar için t testi, pearson momentler çarpımı korelasyon, ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Bulgular: Deney ve kontrol grubu hastaların Durumluk Kaygı, VAS Ağrı ve GKUÖ puan ortalamaları gruplar arasında karşılaştırıldığında; ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 1. gün puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı tespit edildi (p>0.05). Ameliyat sonrası 2. gün ve 3. gün Durumluk Kaygı, VAS Ağrı ve GKUÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak fark olduğu belirlendi (p0.05). Sonuç: Bu çalışma sonucunda, progresif gevşeme egzersizlerinin hastaların anksiyete ve ağrısını azaltmak, uyku kalitesini artırmak için kullanılabileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Effect of Progressive Relaxation Exercises on Anxiety, Pain and Sleep Quality of Patients with the Lumbar Herniated Disc Surgery Objective: The purpose of this study is to analyze the effect of progressive relaxation exercises on anxiety, pain and sleep quality of patients with the lumbar herniated disc surgery. Materials And Methods: The study was carried out at neurosurgery clinic of Erzincan University Mengücek Gazi Education and Research Hospital between September 2013-January 2014 by using experimental model with experiment-control group. The study sample were composed of 97 patients (50 control, 47 experimental) selected by simple random sampling method. For the data collection, questionnaire containing socio-demographic characteristics of patients, the State-Trait Anxiety scale, VAS-Pain and VAS Sleep Scale were used. In the analysis of the data; Chi-square analysis, t test for the dependent and independent groups, Pearson's product moment correlation, mean and standard deviation were used. Results: When State Anxiety, VAS pain and VAS Sleep Scale mean scores of the experimental and control groups' patients were compared among groups, it was determined that statistically there wasn't a significant difference (p> 0.05) between the preoperative and postoperative day 1 mean scores. Between the postoperative day 2 and day 3 State Anxiety, Pain VAS and VAS Sleep Scale mean scores, it was determined that statistically there was a significant difference (p< 0.05). It was determined that there was no statistical difference between preoperative and postoperative day 3 while comparing the average score of Trait Anxiety Scale between experimental and control groups (p> 0.05). Conclusion: As a result of this study, progressive relaxation exercises that reduce patients' anxiety and pain, improve sleep quality, was found to be used.