Bireysel yenilikçilik ölçeğinin hemşirelikte geçerlik ve güvenirliği
Validity and reliability of the individual innovation scale in nursing
  1. Tez No: 379447
  2. Yazar: AYŞEGÜL SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Yenilikçilik, Geçerlilik ve Güvenilirlik, Hemşirelik, İnovasyon, Yenilikçilik, Individual Innovation, Validity and Reliability, Nursing, Innovation, Innovativeness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu araştırma, Bireysel Yenilikçilik Ölçeği' ni Türkçe' ye uyarlamak, ve hemşirelikte geçerlilik ve güvenilirliğini test etmek amacıyla metodolojik olarak gerçekleştirildi. Materyal ve Metot: Araştırma Erzurum il sınırları içinde yer alan ve genel tanı tedavi ve bakım hizmetleri sunulan 3 hastanede (Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Palandöken Devlet Hastanesi ve Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi) Ocak 2013- Ocak 2014 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın evrenini, araştırmanın yapıldığı hastanelerde görev yapan 1235 hemşire oluştururken araştırmaya katılan 273 hemşire ile araştırma tamamlandı. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde dil ve kapsam geçerliliği, yapı geçerliği ve güvenirlik analizleri yapıldı.. Bulgular: Bireysel Yenilikçilik Ölçeği' nin dil geçerliğini test ederken geri çeviri ve grup çevirisi teknikleri kullanıldı. Ölçeğin kapsam geçerliği sağlamak için uzman kişilerin görüşlerine başvuruldu ve Kapsam Geçerlik İndeksi .91 bulundu. Bireysel yenilikçilik ölçeğinin geçerlik analizlerinden sonra madde-toplam puan korelasyonları incelendi ve korelasyon değeri düşük olan iki madde ölçekten çıkarıldı. Verilerin yeniden değerlendirilmesi sonucunda madde toplam puan korelasyonu değerlerinin .41 ile .62 arasında olduğu, Cronbach Alfa katsayısının ise .82 olduğu belirlendi. Ölçeğin zamana bağlı olarak kararlılığını istatistiksel olarak test etmek için test-tekrar test yöntemi sonucunda her iki uygulaması arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görüldü (r=.60, p=.000). Yapı geçerliğini belirlemek için yapılan açıklayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin fikir önderliği, değişime direnç ve risk alma olmak üzere 3 faktörlü bir yapı gösterdiği ve faktör yüklerinin .497 ile .751 arasında olduğu saptandı. 7 maddeden oluşan fikir önderliği boyutunun güvenirlik kat sayısının .80, 7 madde içeren değişime direnç boyutunun güvenirlik katsayısının .78 ve 4 maddeden oluşan risk alma boyutunun güvenirlik katsayısının ise .72 olduğu belirlendi. Sonuç: Araştırma sonucunda hemşireliğe uyarlanan Bireysel Yenilikçilik Ölçeği' nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study has been methodologically carried out with the purpose of adapting Individual Innovation Scale to Turkish and testing its validity and reliability. Material and Method: The research has been carried out in three hospitals (Ataturk University Research and Application Center for Health, Palandöken State Hospital and Erzurum Regional Training and Research Hospital) in Erzurum, which gives service of general diagnosis-treatment and nursing services, between January 2013 and January 2014. Whereas the scope of the study has been constituted by 1235 nurses working in the aforementioned hospitals, 273 nurses constituted the paradigm of the research. Validity of language and scope, and structure validity and reliability analysis have been carried out during the evaluation of the study data. Results: Retranslation and group translation techniques have been used while testing the language validity of Individual Innovation Scale. In order to provide the scope reliability of the scale, expert opinions have been asked and the content validity index has been found as .91. After the validity analysis of Individual Innovation scale, substance-total points of correlation have been analysed and two substances with low correlation levels have been removed out of the scale. As a result of the re-evaluation of data, substance-total points of correlation have been determined as between .41 and .62, Cronbach Alpha coefficient as .82. In order to test the stability of the scale statistically based on time, as a result of test re-test method, it has been seen that there is a mid-level, positive and significant relationship between both applications (r=.60, p=.000). As a result of the explanatory factor anaysis which has been carried out in order to determine the validity of the structure, it has been assigned that the scale has 3-factor structure including opinion leadership, resistance towards change and taking risks and its factor loads are between .497 and .751. It has been determined that reliability coefficient of the opinion leadership consisting of 7 articles is .80, reliability coefficient of resistance level towards change consisting of 7 articles is .78 and reliability coefficient of taking risks consisting of 4 articles is .72. Conclusion: As a result of the study, it has been determined that Individual Innovation Scale applied to nursing is a valid and reliable evaluation instrument.