Dental volumetrik tomografinin genotoksik etkileri
Genotoxic effects of dental volumetric tomography
  1. Tez No: 379455
  2. Yazar: MEHMET ERTUĞRUL ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BERHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental volumetrik tomografi, Genotoksisite, Mikronükleus, Sigara kullanımı, Dental Volumetric Tomography, Genotoxicty, Micronucleus, Smoking
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Radyasyona maruz kalmak ve sigara alışkanlığı kanser oluşumunun başlıca nedenlerindendir. Bu çalışmanın amacı dental volumetrik tomografi (DVT) alınan hastalarda meydana gelebilecek genotoksik etkiyi araştırmaktır. Ayrıca sigara kullanımının bu mutajenite üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: 20 yaşın altındaki 20 gönüllü hasta ile 25 yaşın üstündeki 20 gönüllü hasta çalışmaya dahil edildi. Ayrıca bu iki grup sigara içen ve içmeyen olarak 2 alt gruba ayrıldı. Her hastadan DVT alındı. DVT alınmadan önce ve DVT alındıktan 10 gün sonra yanak mukozasından kazıma ile hücre örnekleri alındı. Alınan örnekler Feulgen-Green metoduyla boyanarak ışık mikroskobu altında her preparat için 1000'er hücre sayılarak mikronükleuslar tespit edildi. DVT prosedürün önce ve sonraki mikronükleus değerleri Wilcoxon testi ile gruplar arası farklılıklar ise Mann-Whitney U testi ile değerlendirildi. Bulgular: DVT'den önce ve sonra mikronükleus sıklığında artış olmakla birlikte bu artış istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sigara alışkanlığı da mikronükleus sıklığında artış oluşturmasına rağmen bu artışın istatistiksel olarak anlamı yoktu. Sonuç: DVT diğer radyasyon kaynakları gibi mikronukleus sıklığında artışa neden olarak hücreler üzerinde genotoksik etki meydana getirmektedir. Bu yüzden gereksiz yere DVT alınmasından kaçınmak hastaların kansere yakalanma ihtimalini azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Aim. Exposure to radiation and smoking are major causes of cancer formation. The aim of this study was to investigate that the genotoxic effect may occur in patients whose dental volumetric tomography is taken. In this study it will be also evaluated the effects of smoking on the mutagenicity. Material and Method. 20 volunteer patients under the age of 20 and 20 volunteer patients over the age of 25 were included in the study. In addition, these groups were divided into two sub-groups as smokers and non-smokers. Right before dental volumetric tomography and 10 days after dental volumetric tomography, the cell samples were collected by scraping the buccal mucosa. The samples stained with Feulgen-Green method were examined under the light microscope and micronucleus was determined after counting 1000 cells for each preparation. Micronucleus values before and after the dental volumetric tomography procedure were evaluated using the Wilcoxon test. Differences between groups were assessed by the Mann-Whitney U test. Results. There was an increase in micronucleus frequency before and after dental volumetric tomography, but this increase was not statistically significant. There was an increase in micronucleus frequency for smoking patient, but this increase in the frequency of micronuclei was not statistically significant. Conclusion. As well as other radiation sources, it is observed that dental volumetric tomography also increases the frequency of micronucleus and forms genotoxic effects on cells. Therefore, avoiding the extra dental volumetric tomography can reduce the probability of developing cancer in patients.