Furkasyon II kemik defektlerinde düşük doz lazer uygulamasının kemik tamiri üzerine olan etkilerinin laboratuvar ve klinik değerlendirilmesi
Clinical and biochemical comparison of guided tissue regeneration versus guided tissue regeneration combined with low level laser therapy in the treatment of class II furcation defects
  1. Tez No: 379454
  2. Yazar: GÜLNİHAL EMREM DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bone Healing, Guided Tissue Regeneration, Low Level Laser Therapy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Amaç: Bu çalışmada kronik periodontitis teşhisi konmuş, sistemik olarak sağlıklı hastalarda bulunan periodontal furkasyon II defektlerinin tedavisinde yönlendirilmiş doku rejenerasyonu (YDR)?nin ve ek olarak düşük doz lazer tedavisi (DDLT)?nin klinik, radyografik ve biyokimyasal olarak karşıtırılması amaçlanır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza, yaş ortalaması 39.3±7.86 yıl olan, ileri kronik periodontitis hastasındaki 33 furkasyon II defekti dahil edildi. Başlangıç tedavisinden sonra sondalanabilir cep derinliği (SCD)?5mm, horizontal sondalama derinliği (HSD)?3mm olan furkasyon II defektlerine tedavi prosedürü uygulandı. Defektlerden 17 tanesi YDR+DDLT (1. grup) ile tedavi edilirken, 16 tanesi YDR (2. grup) ile tedavi edildi. Operasyondan önce, operasyondan 3 ay ve 6 ay sonra, plak ve dişeti oluğu kanama indeksleri, dişeti kenarı konum seviyesi, SCD, klinik ataşman seviyeleri, horizontal sondalama derinliği ile radyografik kemik seviyesi ölçümleri yapıldı. Biyokimyasal değerlendirme için hastalardan alınan dişeti oluğu sıvısında alkalen fosfataz ve osteokalsin düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Bütün vakalarda iyileşme sorunsuz gerçekleşti. Operasyondan sonra YDR ve YDR+DDLT gruplarında 3. ve 6. ayda cerrahi işlem öncesine göre SCD?de klinik seviyede önemli azalma, klinik ataşman kazancı ve radyografik kemik dolumu elde edilmiştir. Osteokalsin ve alkalen fosfataz seviyelerinde operasyon sonraki 3. ve 6.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the present study was to compare the clinical and biochemical effectiveness of a procedure Guided Tissue Regeneration Combined with Low Level Laser Therapy application in the treatment of advanced chronic periodontitis patients having furcation II periodontal defects over a period of 6 months. Material and Method: The mean age of 39.3±7.86 years who had an associated probing depth (PD) of ?5 mm and horizontally probing dept of ?3 mm advanced chronic periodontitis patients of 33 furcation defects were included in the study. While 17 of these defects were surgically treated with GTR and LLLT (1st group), 16 ones were treated with GTR alone (2nd group). Prior to and 3 and 6 months after surgery, plaque indices and sulcus bleeding indices (SBI), probing pocket depth (PPD), gingival recession, clinical attachment level (CAL), horizontal probing dept (HPD), radiographic bone levels, and alkaline phosphatase (ALP) and osteocalcin (OC) levels in the gingival crevicular fluid were measured. Results: Healing was uneventful in all cases. At 3rd and 6th months, while both treatment modalities GTR and GTR with LLLT showed improved PPD, CAL, HPD and radiographic parameters as compared to their baseline values. ALP and OC levels increased after the treatment at each groups (p0.05). Conclusion: The results of this study showed both treatments GTR and GTR with LLLT groups lead to asignificantly favorable clinical and radiographic improvements in furcation periodontal defects compared to baseline. LLLT lead significant differences on GTR operation at furcation defecst.