Bazı Hydraena (Coleptera; Hydraenidae) türlerinin mitokondriyal cox alt ünite 1 geni kullanılarak belirlenmesi
Determination of some Hydraena species (Coleoptera; Hydraenidae) using mitocondrial cox sub unite 1 gene
- Tez No: 379468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KASAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Hydraena, Hydraenidae, Phylogenetic analysies, Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Türkiye'de yaşayan 11 Hydraena türünün ( Hydraenidae; Coleoptera) Cytokrom C Oksidaz Alt Ünite 1 (COX) geninin DNA dizilimleri, PCR yöntemiyle elde edilmiştir. İncelenen örnekler, Türkiye'nin farklı ekolojik özelliklere ve yüksekliklere sahip habitatlarda bulunan su birikintileri, göl, gölet, bataklık , vb yerlerinden 2013 - 2014 yılları arasında toplanmıştır. Tür teşhisi yapılan örnekler, -20 °C soğutucuda petri kapları içerisinde saklanmıştır. Adından COX 1 bölgesi everensel primer olarak kullanılıp PCR yoluyla çoğaltılmıştır ve bu çoğaltılan DNA bölgelerinin baz dizin analizleri yapılmıştır. Yapılan dizi analizleri filogenetik analizde kullanılmış ve sonuçlar 3 farklı algoritma ; maximum parsimony , maximum likelihood , Neighbor-joining programıyla değerlendirilmiş ve parsimonik ağacı oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlar Uluslararası veri bankasına (National Center for Biotechnology Information=NCBI). kaydedilmiştir Çalışmamızda DNA barkodlama tekniği ile morfolojik ve anatomik çalışmalara dayanan geleneksel yöntemler kıyaslanmış ve tür teşhisi için hangisinin daha kolay ve doğru sonuçlar verdiği tartışılmıştır. Anahtar kelimeler : Hydraena , Hydraenidae , Filogenetik Analiz , Türkiye
Özet (Çeviri)
In this study, it has been optained DNA sequences of Cytocrom C Oxidase subunite I (COX) genes of 11 Hydraenidae species living in Turkey by Using PCR method. These species were collected from the diffrent altitude and enviromental properties freshwater habitat like lakes, stream, ponds in Turkey between 2013 and 2014 . Collected samples were identified by using anatomical and to morphological properties. After that samples were protected on plates in the freezer at the -20 0C . The mitochondrial cytochrome c oxidase subunit I (COI) gene used as universal primer and dublicated by PCR method and analised of this dublicated DNA sequences. DNA base sequences were used in phylogenetic analise and were reviewed 3 different algoritma programmes which are ; maximum parsimony , maximum likelihood , Neighbor-joining, and composed parsimonic tree. Results added to the National Center for Biotechnology Information (NBCI) At the end of the study, we compared two taxonomical identification method, morphological and DNA sequence analise that which is easier and more reliable. All the results discussed briefly.