Levrek balığı (Dicentrarchus labrax) yemlerinde sarımsak unu kullanımının büyüme, yem değerlendirme ve vücut kompozisyonuna etkileri
Effects of dietary garlic meal on growth performance, feed utilization and body composition of european seabass (Dicentrarchus labrax)
- Tez No: 379592
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YİĞİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Levrek (Dicentrarchus labrax), sarımsak unu, alternatif yem kaynakları, Sea bass (Dicentrarchus labrax), garlic powder, alternative feed ingredients
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Yemlerde başlıca protein kaynağı olan balık unu yerine alternatif protein kaynaklarının araştırılması oldukça yaygın bir çalışma alanıdır ve balık besleme ile ilgili araştırmaların birçoğu bu konu üzerinde yapılmaktadır. Yemin yüksek sindirilebilirliği ve değerlendirme oranı açısından yeme katılan immunostimulant (bağışıklık artırıcı) veya büyümeyi teşvik edici besin maddelerinin ilave edilmesi balıklardaki gelişmeyi ve büyüme hızını artırabilmektedir. Balıklarda iştahın ve stres faktörlerine karşı direncin artırılması ile alınan yemin yüksek oranda değerlendirilmesi sağlanırken aynı zamanda hastalıklara karşı da direnç sağlanıp balık sağlığı ve refahı da yükseltilmiş olacaktır. Yetiştiricilik ortamında strese maruz kalan balıklarda yemleme aktivitesi, büyüme performansı ve balık refahının olumsuz etkileneceği bildirilmektedir. Bu çalışmada da iştah artırıcı olarak ve aynı zamanda hazırlama tekniğine göre yüksek protein ihtiva edebilen sarımsak unu balık yemlerine çeşitli miktarlarda ilave edilerek, balıklarda yem tüketimi ve yem verimliliği, büyüme performansı ve balık vücudunun biyokimyasal kompozisyonu üzerine etkileri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The incorporation of alternative feed ingredients as fish meal replacement is a common approach in recent nutritional studies. Growth performance of fish can be improved by the addition of dietary immune-stimulants in the diets in terms of increasing the digestibility and feed utilization. With the proper rate of dietary immune-stimulants, the appetite, stress resistance, and dietary utilization, as well as fish health and welfare can be improved. It is well known that the feeding activity, growth performance and welfare of fish might be influenced under stress conditions. In the present study, garlic meal as an immune-stimulant and growth promoter in terms of increasing the appetite, has been given to fish at different dietary inclusion levels and feed intake, feed utilization, growth performance, and biochemical composition of fish has been evaluated in terms of the effects of garlic powder in fish diets.