Levrek (Dicentrarchus labrax) yemlerinde farklı oranlarda buğday proteini kullanımının etkisi
The effect of using wheat protein at different ratios in sea bass (Dicentrarchus labrax) feeds
- Tez No: 683841
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Dicentrarchus labrax, Levrek, Buğday proteini, Balık unu, Büyüme performansı, Yağ asidi, Dicentrarchus labrax, Sea bass, Wheat protein, Fish meal, Growth performance, Fatty acids
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, yavru levrek (Dicentrarchus labrax) balığı yemlerinde balık unu yerine farklı oranlarda buğday unu ikamesinin (%25, %50 , %75, %100), balıkların büyüme performansı, yağ asitleri ve kan parametreleri üzerine etkisi incelenmiştir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Canlı Balık Yetiştirme Ünitesinde kurulan kapalı devre deniz sisteminde ortalama ağırlıkları 2.33±0,2g olan balıklar 60 gün süreyle, 30 L su hacminde olan tanklarda besleme denemesi yapılmıştır. Güneş ışığından izole olan bu tanklarda ki su sıcaklığı 15°C±0.94 derecedir. Deneme sonunda tanklarından alınan 20 şer adet balığın tartımları yapılmış ve elde edilen verilerin ortalama değerleri ile standart sapmaları hesaplanmıştır. Balıkların spesifik büyüme oranı (SBO) ve yem değerlendirme oranlarına (FCR) bakıldığında kontrol grubu ve %25 buğday proteini kullanılan grupta spesifik büyüme diğer gruplara oranla daha fazla tespit edilmiştir. En iyi spesifik büyüme %25 buğday proteini oranıyla beslenen grupta (1,679±0,226) gerçekleşmiştir. Yem değerlendirme katsayısı da (FCR) yine bu grupta gerçekleşmiştir. Deneme sonunda balık etindeki yağ asitleri incelendiğinde yemdeki yağ asitlerinin balık etine önemli derecede etki ettiği görülmüştür. Kan parametrelerinde özellikle biyokimyasal ve hematolojik parametrelerde gruplar arasında önemli farklar belirlenmiştir. Sonuç olarak yavru levrek balığı yemlerine balık ununa alternatif olarak %25 oranında buğday proteini kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of substituting different proportions (25%, 50%, 75%, 100%) of wheat flour instead of fish meal in sea bass fry feed (Dicentrarchus labrax) on growth performance, fatty acids and blood parameters was investigated. The study was conducted in the marine RAS established in Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Marine Sciences and Technologies Live Fish Breeding Unit. Fish with an average weight of 2.33±0.2 g were fed in tanks in 30 L water for 60 days. The tanks were isolated from sunlight and the water temperature was 15°C±0.94. At the end of the experiment, 20 fish were taken out of the tank, weighed and the average values and standard deviations of the obtained data were calculated. The specific growth rate (SBO) and the feed conversion ratio (FCR) of the fish were examined, and the specific growth was found to be higher in the control and the 25% wheat protein group when compared to the other groups. The best specific growth rate was 1.679±0.226 in the group fed with 25% wheat protein. The best FCR was also found in this group. When the fatty acids in the fish meat were considered, it was observed that the fatty acids in the feed had a significant effect in the fish meat. Significant differences were determined between the groups in blood parameters, especially in biochemical and hematological parameters. As a result, it was concluded that 25% wheat protein can be used as an alternative to fish meal for fry fish feed.