Antalya bölgesinde yaban hayatı açısından av turizmi üzerine incelemeler
Investigations on hunting tourism with regard to wildlife in Antalya province
  1. Tez No: 379677
  2. Yazar: UĞUR MELİH ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Av Turizmi, Yaban Hayatı, Fotokapan, Korunan Alanlar, Antalya, Hunting Tourism, Wildlife, Phototrap, The Protected Areas
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada Antalya ilinin av turizmi potansiyelleri ve yaban hayatı açısından av turizmine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla önce literatür taramaları yapılmış ardından arazi çalışmaları ile mevcut, potansiyel durum tespit edilmeye çalışılmıştır. Antalya'da, 8 adet yaban hayatı geliştirme sahası, 9 adet avlak ve 1adet alageyik üretme istasyonu bulunmaktadır. Ayrıca bölgenin en önemli yaban hayatı türleri arasında alageyik, yaban keçisi, ayı, vaşak, karakulak ve kurt olmakla birlikte bu türlerin büyük bölümünün IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources)'e göre nesli tehlike altında olduğu bilinmektedir. Avcılarla yapılan anketler SPSS paket programı ile değerlendirilmiş, bu değerlendirmede Ki Kare testi kullanılmıştır. Buna göre yöre avcılarının av turizmi etkinliklerinde tercih ettiği alanlarla eğitim durumları arasında % 75 güvenle bir ilişkinin var olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca Yaban hayatı geliştirme sahalarında bulunan diğer memeli türleri tespit etmek amacıyla 15 adet fotokapan kullanılmıştır. Özellikle fotokapanlar Düzlerçamı ve Sarıkaya yaban hayatı geliştirme sahalarına ve de Elmalı Sedir Araştırma Ormanına kurulmuştur. Çalışma sonucunda 10 adet memeli türü fotokapan ile tespit edilmiştir. Bunlar; karakulak ( Caraca caracal), vaşak (Lynx lynx), yaban keçisi ( Capra aegrus Erxleben,1777), yaban domuzu (Sus scrofa), tilki (Vulpes vulpes), alageyik (Cervus dama), kurt (Canislupus), porsuk (Meles meles), sincap (Sciurus vulgaris) ve tavşan (Lepus europaeus)dır.
Özet (Çeviri)
In this study the potentials of Antalya provine for hunting tourism and its effects on hunting tourism were investigated in terms of wild life in the province of Antalya and in terms of wildlife for hunting were investigated. For this purpose firstly literature is rewiewed than field studies and tried to identify potential cases. The surveys were done with participating hunting courses and hunter profiles were uncovered. There are 8 wildlife development areas, 9 hunting areas and 1 followdeer producing station in Antalya province. Also follow deer, wild goat, bear, lynx and wolf are the most important wildlife species in the region but is known that according to IUCN criters the majority of these species are endangered. The surveys about hunters are analyzed with SPSS package programme and chi-square test was used in this evaluations. Determined that there is a 75% reliable relationship between education, their hunting tourism activities. In order to identify the other mammals species in study area 15 phototrap are used. These phototraps had set up Düzlerçamı, Sarıkaya wildlife development area and Elmalı Cedar Research Forest area. The end of this study 10 mammals species had been identified with phototraps. These are caracal (Caracal caracal), lynx (lynx lynx), wild goat (Capra aegagrus,Erxleben,1777), wild board (Sus scrofa), Fox (Vulpes vulpes), follow deer (Dama dama), wolf (Canis lupus), badger (Meles meles), squirrel (Sciurus vulgaris) and rabbit (Lepus europeus).