Güç sistemlerinde harmoniklerin kritik değerlere etkisi
The effects of harmonics to critical values at the power systems
- Tez No: 379774
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji Kalitesi, Güç Akışı, Harmonikler, Kritik Değerler, Critical Values, Energy Quality, Harmonics, Power Flow Solution
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Günümüz dünyasında gelişen teknoloji ile birlikte her geçen gün insan hayatına yeni cihazlar girmektedir. Bunun sonucunda ise enerji ihtiyacı gerek bireysel gerekse endüstriyel olarak artmaktadır. Bu artış“Enerji Kalitesi”kavramını ortaya çıkarmıştır. Enerji kalitesini etkileyen unsurlardan biri de“Harmonikler”dir. Bu tez çalışmasında“Güç Sisteminin Kritik Değerleri”dediğimiz sistemde taşınacak maksimum güç ve maksimum gerilim değerlerine harmoniklerin etkisi incelenecektir. Bu kapsamda örnek bir sistemde Harmonik Güç Akışı yapılacak; sonrada bu işlemin sonucunda bulunacak olan sistemdeki baralara ait aktif ve reaktif güç değerleri ile gerilim genlik ve faz açısı değerleri kullanılarak elde edilen PV eğrisi üzerinden sistemde harmonik bileşenlerin olması halinde kritik değerlerdeki değişim hakkında bir yargıya varılacaktır.
Özet (Çeviri)
At the today world, together technological development new devices to be inserted to the personal life. Of this result, the necessity of energy to be increased selfly or industrial. The concept of energy quality is to arise together this increase. İn addition to effect factors of energy quality is“Harmonics”. İn this study the effects of we saying“critical values to power system”maximum power and maximum voltage values are transmission to harmonics to power systems will be analysised. For this, basic power flow solution and harmonic power flow solution will be realized at a pattern system; than the values of active powers, the values of reactive powers, the values of voltages and the values of voltage angles will be found for all buses at the system. The curves of PV will be ploted using this values and the about effects of harmonics to critical values at power systems will be to draw a conclusion.