Information frictions and the effects of news media bias on consumption
Enformasyon sürtüşmeleri ve haber medyası yanlılığının tüketime etkisi
- Tez No: 379880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU VOYVODA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Sınırlı Rasyonellik, Beklentiler, Haber Medyası, Eksik Enformasyon, Consumption, Information Frictions, Bounded Rationality, News Media, Expectations
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada ortaya konan model, enformasyon sürtüşmeleri ve tüketim davranışlarını bir araya getirerek gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek tüketim volatilitesi ve tüketimin gelire karşı aşırı duyarlılığı gözlemlerini açıklamayı hedeflemektedir. Modeldeki enformasyon sürtüşmeleri, hem yanlı haber medyası özelinde enformasyon kaynaklarından, hem de tüketiciler açısından bakıldığında tam enformasyon rasyonel beklentiler kullanmanın maliyetlerinden ortaya çıkmaktadır. Bahsi geçen bu iki kanalın gelişmekte olan ülkelerde daha belirgin olduğu savunulmaktadır. Çalışmada ortaya konan model, bu özelliklerden yola çıkarak, tüketicilerin dinamik biçimde beklenti yapılarını değiştirdikleri bir sezgisel kural belirtmektedir. Tüketiciler her dönem bu sezgisel kural üzerinden iki beklenti yapısından birini seçer: tam enformasyon rasyonel beklentiler ve haber medyası tarafından sağlanan enformasyon kullanılarak oluşturulan beklentiler. Bu seçeneklerden ilkinin tüketiciler açısından maliyeti daha yüksekken, ikincinin ise yanlı olma ihtimali bulunmaktadır. Simülasyon sonuçları, enformasyon sürtüşmeleri arttırıldıkça, tüketimin volatilitesinin ve gelire karşı aşırı duyarlılığının da yükseldiğini göstermektedir. Dolayısı ile, enformasyon kaynaklarının daha yanlı olması ve tüketiciler açısından tam enformasyon rasyonel beklentiler kurmanın daha maliyetli olmasının, gelişmekte olan ülkelerde görülen, gelişmiş ülkelerdekinden farklı tüketim dinamiklerini açıklayabileceği savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis develops a model that incorporates information frictions and consumption behavior in order to explain the observations of higher volatility of consumption as well as its excess sensitivity to income in the developing countries. The information frictions in the model arise both from the information source, specified as the biased news media, and the conditions of the consumers that affect the costs they face in forming full information rational expectations. These two channels are argued to be more effective in the developing countries. The model in this thesis uses these specifications to define a heuristic by which the consumers dynamically switch their expectation structures. In each period the consumers choose from two types of expectation structures: full information rational expectations, and expectations through the information provided by the news media. The latter may be biased while the former is costlier to use. The simulation results suggest that higher degrees of information frictions cause higher volatility of consumption as well as an excess sensitivity of consumption to income. Therefore, a higher bias in the source of information as well as higher costs of forming full information rational expectations are proposed as candidates for explaining the different dynamics of consumption between the developed and the developing countries.