Is cultural neurophilosophy possible?
Kültürel nörofelsefe mümkün mü?
- Tez No: 379881
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: nörofelsefe, kültürel nörofelsefe, neurophilosophy, cultural neurophilosophy
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı daha geniş bir projenin, kültürel nörofelsefe'nin ana hatlarını ve olası yararlarını incelemektir. Nörofelsefe kadim ve yeni felsefi problemlerin çözümlerinin aydınlatılabilmesi için sinir sistemlerinin çalışılması gerektiğini savunan bir yaklaşımdır. Kültürel nörofelsefe kırk yıldır Churchland'lar tarafından kurulan ve geliştirilen nörofelsefi savları geliştirmeyi hedefler. Burada ben nörofelsefeyi onu kültürel bir bağlamın içerisine yerleştirerek geliştirmeyi hedefliyorum. Kültürel bağlam derken kastettiğim şey asgari değil azamidir. Yani ben kültürel bağlamı şunları da içeren ama onlarla sınırlı olmayan şekilde ele alıyorum: politik yapı, sosyal evrim, üretim tarzı, sosyopolitik tarih, ekonomik ilişkiler, etik değerler, kültürel adetler ve hukuk sistemi. İnsan beyni onun en sosyal organı olduğu ve ayrıca insan davranışı insanın içerisinde yer aldığı kültürel matris tarafından şekillendiği için insan davranışını aydınlatabilmek için beyin ve davranış bilimlerine ek olarak sosyal ve kültürel bilimleri de işbirliği içerisine sokmamız gerekir. Ben burada böyle disiplinler arası projenin gerçekleştirilebilmesinin insan davranışının gerçekçi bir resmini elde etmek için elzem olduğunu savunacağım
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to give an outline of a broader project, which I call cultural neurophilosophy. Neurophilosophy is the proposal that to illuminate the ancient and recent philosophical questions, we should study nervous systems. Cultural neurophilosophy is a project targeting at improving neurophilosophical arguments developed and defended by the Churchlands for the last four decades. This improvement is designed so as to put neurophilosophical perspective in a cultural context. By cultural context I have in mind all the dimensions of social and cultural life, including but not limited to political structure, social evolution, the mode of production, the socio-political history, economic relations, ethical values, cultural customs, and legal system. Because human brain is its most social organ, and human behavior is shaped by the cultural matrix in which we all live, in order to illuminate human behavior, we must study cultural and social sciences in collaboration with brain and behavioral sciences. Here I argue that such an interdisciplinary project is essential for a realistic explanation of human behavior.