English language teachers' perceptions about an online basic call training
İngilizce öğretmenlerinin çevrimiçi bilgisayar destekli dil eğitimi üzerine aldıkları hizmetiçi eğitim hakkındaki görüşleri
- Tez No: 379879
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖLGE SEFEROĞLU, DR. IŞIL GÜNSELİ KAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Computer Assisted Language Learning, CALL, Language Teachers, Teacher Education, Technology Integration
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Durum çalışması desenini benimseyen bu çalışma, bir grup Türk İngilizce öğretmenin teknolojiyi sınıf içinde kullanmalarını etkileyen faktörleri ve gönüllü olarak katıldıkları bilgisayar destekli dil eğitimi (BDDE) üzerine aldıkları dört haftalık çevrimiçi eğitim hakkındaki düşüncelerini araştırmıştır. Görüşme ve yansıtıcı düşünme raporlarıyla toplanan veriler, çevrimiçi öğretmen eğitiminin dil öğretmenlerinin bilgisayar destekli dil eğitimini sınıflarında uygulamaları için öğretmen eğitimindeki rolünü incelemeyi hedeflemiştir. Sonuçlar öğretmenlerin teknoloji kullanımını olumsuz yönde etkileyen birçok etken olduğuna işaret etmiştir. İnternet ortamında bilgisayar destekli dil eğitimi üzerine alınan bu eğitim, bazı bilgisayar becerilerinden yoksun öğretmenler için zorlayıcı bir deneyim olmuştur. Öğretmenlerin bilgisayar destekli dil eğitimini sınıf ortamlarında öğrenme ve uygulama ihtiyaçlarını da göz önüne alan araştırmacı, öğretmenlerin bilgisayar destekli dil eğitimini çevrimiçi ortamda öğrenme deneyimlerini başarıyla yönetme becerisini kazanana kadar çeşitli aşamalardan geçmelerini gerektiren aşamalı bir hizmetiçi eğitim yöntemi öne sürmüştür. Bu yöntemin aynı zamanda eğitimde kazanılan bilgi ve becerilerin sınıf ortamına aktarılması için de iyi bir fırsat oluşturduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This case study examined the factors affecting a group of Turkish L2 English in-service teachers' use of technology in their language classes and their perception of a four-week online CALL training they received on a voluntary basis. Through self-report data collected via interviews and reflection reports, the researcher aimed to investigate the potential of online in-service CALL training for training language teachers to integrate CALL in their classrooms. The findings pointed at many factors that impinged on teachers' technology integration. CALL learning in the cyberspace was also found to be too challenging for some teachers devoid of computer skills to manage the online experience. Coupled with the teachers' desire to learn and practice CALL in situated contexts, the researcher came up with a sequential procedure for online in-service CALL training which consists of various stages until L2 English teachers gain the competence to successfully monitor their CALL learning in the online environment. This procedure is also proposed to be a valuable means for the transfer of knowledge and skills gained in CALL training to real language classroom.