Faith-based welfare provision to women in Konya
Konya'da kadınlara inanç temelli refah sağlama
  1. Tez No: 379883
  2. Yazar: ZEYNEP SERAP TEKTEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA UMUT BEŞPINAR AKGÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Yoksulluğu, Namus, Refah Gözetimi, İnanç Temelli Yardım Kuruluşları, Women Poverty, Welfare Surveillance, Honor, Faith-Based Welfare Provision
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Konya'da kadınlara inanç temelli yardım sağlama pratiğinin toplumsal cinsiyet boyutlarını incelemektir. İnanç temelli yardım kuruluşlarının kadın yoksulluğuna bakışı ve kadın yoksulluğunu azaltmada kullandıkları mekanizmalar tartışılmıştır. Konya'da kadınlar, özellikle yanlız kadınlar, inanç temelli yardım kuruluşları tarafından öncelik verilen gruplar arasındadır.Kadınlara öncelik tanınmasının ataerkil ve dini nedenleri mevcuttur.Kadınlar genel olarak bakım rolleri ve İslam'da kadınların toplumsal düzenin sembolü olmaları nedeniyle öncellenmektedir.Buna rağmen yardım başvurusunda bulunan kadınların tümüne yardım verilmemekte ve inanç temelli yardım kuruluşunun koyduğu maddi ve manevi standartlara uyan kadınlar yardımdan faydalanabilmektedir.Koyulan bu kriterler ataerkil varsayımlara ve beklentilere göre şekillenmektedir.Konya'da inanç temelli yardım kuruluşları yoksul kadınların ayakta kalabilmeleri için önemli bir yardım mekanizmasıdır.Fakat bu organizasyonlar uzun dönemde kadın yoksulluğunu azaltmada etkili aktörler olarak görünmemektedir.Bu organizasyonlar kadın yoksulluğunun ataerkil temellerini dönüştürmeyi amaçlayan söylem ve pratiklere sahip değildirler.Bunun yanında, bu organizasyonların kadınlara uyguladıkları denetimlerin ve refah gözetimi pratiklerinin sorun potansiyeli yüksek alanlar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine faith-based welfare provision in Konya from a gender perspective. FBOs' assumptions and ideology about the nature of women's poverty and the mechanisms FBOs use to alleviate women's poverty is discussed. Women, and especially single women, take priority in receiving assistance from FBOs in Konya. The reasons for giving priority to women are based on patriarchal and religious reasoning. Women are prioritised for their caretaker roles as well as their symbolic status in Islam as the representatives of community order. All assistance-seeking women are not able to benefit from FBO assistance. The ones who comply with the standards set by FBOs can receive assistance, but other groups are left outside of their support mechanisms. These criteria are shaped by patriarchal assumptions and expectations. FBO welfare provision to women plays an important role in the survival of poor women. However, these organisations' poverty alleviation strategies do not contribute effectively to the long term betterment of poor women's material conditions. FBO assistance cannot be regarded as having a long-term transformative capacity because it fails to address women's real socio-economic disadvantages. Moreover, FBOs as gendered institutions can cause problems relating to their surveillance of and the restrictions they place on women.