Representation of British Muslim identities in Leila Aboulela's Minaret and Nadeem Aslam's Maps for Lost Lovers
Leila Aboulela'nın Minare ve Nadeem aslam'ın Kaybolan Sevgililere Yollar romanlarında İngiliz Müslüman kimliklerinin temsili
- Tez No: 379884
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA YILDIZ BAĞÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Müslüman Romanı, Leila Aboulela, Minare, Nadeem Aslam, Kaybolan Sevgililere Yollar, British Muslim Fiction, Leila Aboulela, Minaret, Nadeem Aslam, Maps for Lost Lovers
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çağdaş İngiliz Edebiyatında İngiliz Müslüm kimliğinin temsilleri, son dönemde oldukça ilgi gören bir araştırma alanıdır. Bu alana katkıda bulunmak amacıyla, bu çalışma kapalı ve tekel bir İslam anlayışının sunulduğu Leila Aboulela'nın Minare romanı ile tutuculuğun eleştirildiği Nadeem Aslam'ın Kaybolan Sevgililere Yollar romanını biraraya getirmektedir. İki romanı, Salman Rushdie olayı,“helal roman”trendi gibi faktörleri ve popüler edebiyattaki İngiliz Müslüman temsillerini değerlendirerek okuyan bu çalışma İngiliz Müslüman yazarların eserlerinde karşımıza çıkan çeşitliliğe vurgu yapmaktadır. Minare ve Kaybolan Sevgililere Yollar romanlarının İngiliz Müslüman Edebiyatının farklı örneklerini de göz önünde bulundurarak birarada okunmasının gösterdiği üzere tek bir İngiliz Müslüman kimliğinden söz etmek mümkün değildir. Bilakis, bu kimlikler karmaşık ve değişkendir.
Özet (Çeviri)
Representation of British Muslim identities in Contemporary British fiction is a thriving field of research. With the aim of contributing to this field, this study brings together two contemporary novels, Minaret (2005) by Leila Aboulela, where the novel presents a very monolithic and closed understanding of religion, and Maps for Lost Lovers by Nadeem Aslam, which is critical of religious fundementalism. Reading them aganist the background of significant events such as The Rushdie Affair, and“halal fiction”, the thesis emphazises the diversity British Muslim fiction writers are promising. Even though liberal, secular authors seem to be dominating the literary scene and thus determing the representation of British Muslim identities, reading Minaret and Maps in dialogue with each other, shows how British Muslim identities are in fact nuanced, complex and fluid.