Developing a likert-type measure to assess transformational and transactional leadership styles in turkey
Dönüşümcü ve etkileşimci liderlik stillerini ölçen likert-tipi ölçek geliştirilmesi
  1. Tez No: 379888
  2. Yazar: SEVAL DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YONCA TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: liderlik, dönüşümcü / etkileşimci, kişilik, iş tutumları, işe dayalı temel psikolojik ihtiyaçlar, leadership, transformational / transactional, personality, work attitudes, work-related basic psychological needs
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada; Türkiye'deki dönüşümcü ve etkileşimci liderlik stillerini ölçen geçerli bir ölçek geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda; literatür taraması yapılmış, dönüşümcü ve etkileşimci liderlik stillerinin tanımları, davranışsal örnekleri ve Türkiye'de en çok önemsenen örgüt ve liderlik değerleri incelenmiştir. Ayrıca, mülakatlar gerçekleştirilerek dönüşümcü ve etkileşimci liderlerin davranışlarına dair örnekler toplanmış, toplanan yanıtlara içerik analizi uygulanmıştır. 37 maddelik bir test geliştirilmiş ve bu testin geçerlilik çalışmaları 38 yönetici ve 165 çalışandan oluşan bir örneklemde test edilmiştir. Yapı geçerliliği testleri, dönüşümcü ve etkileşimci liderlik olmak üzere iki-faktörlü bir yapı ile sonuçlanmış, özellikle de dönüşümcü liderlik tarafında Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği ile bağdaşan sonuçlara ulaşılmış ve dönüşümcü liderlik ile dışadönüklük arasında beklenene çok yakın bir ilişki gözlemlenmiştir. Ölçüt-bağıntılı geçerlik testleri sonucunda; dönüşümcü liderliğin, iş doyumu, duygusal örgütsel bağlılık ve işe dayalı temel psikolojik ihtiyaçlar olan ilişkisellik ve özerkliği yordadığı doğrulanmış ve etkileşimci liderlik bu boyutları yordamamıştır. Bu çalışmanın literatüre temel katkısı, Türk kültürüne özgü liderlik davranışlarını da içeren ve Türkiye'de geliştirilmiş bir Dönüşümcü ve Etkileşimci Liderlik Ölçeği'nin kazandırılmış olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Aim of the current study was to develop a valid Likert-type measure to assess transformational and transactional leadership styles in Turkey. At the development stage; the literature was reviewed in terms of definitions and behavioral examples of these leadership styles and mostly prized organizational values and leadership styles observed in Turkey. Interviews were conducted to obtain behavioral examples related to how transformational leaders behave in general, followed by a content analysis of responses. A total of 37 items were developed and the Transformational and Transactional Leadership Scale (TTLS-TR) was validated with a sample of 165 employees and 38 superiors. Construct validation indicated a two-factor structure of transformational and transactional leadership, converging associations with the Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ), especially for transformational leadership, and a close-to expected correlation between transformational leadership and extraversion. Concurrent criterion-related validation indicated that transformational leadership predicted job satisfaction, affective organizational commitment, and the satisfaction of work-related basic psychological needs of relatedness and autonomy, whereas transactional leadership did not. The basic contribution of the study is the introduction of the TTLS developed in Turkey, which includes culture-specific elements of valued leadership behaviors.